ponedeljak, 11. maj 1998.

KINKEL POZDRAVIO ODLUKU G8 O KOSOVU

Pritisak ali i pounuda Beogradu da izadje iz izolacije

Bon, Beta. - Sef nemacke diplomatije Klaus Kinkel pozdravio je odluku ministara spoljnih poslova G8 o obustavi stranih investicija u Srbiji kako bi se iznudio politicki dijalog Beograda sa kosovskim Albancima.

U saopstenju ozdatom u Bonu, Kinkel je ocenio da je u zakljuccima usvojenim u Londonu prvi put iskazana zabrinutost zbog rastuceg broja izbeglica sa Kosova.

Kinkel je naglasio da se odlukama nastavlja linija Kontakt grupe koja se sastoji s jedne strane u pritisku na Beograd, a sa druge ponudom da se “Beograd izvede iz medjunarodne izolacije priblizavanjem Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) ukoliko ispuni zahteve Kontakt grupe".

On je zatrazio da Beograd saradjuje u potpunosti sa bivsim spanskim premijerom Felipeom Gonzalesom, kojem su Evropska unija i OEBS poverile misiju u SRJ. Kinkel je istakao da bez “aktivnog ruskog ucesca ne moze da se postigne trajno resavanje problema na Balkanu".

Nemacki ministar je u saopstenju naveo i da je od ruskog sefa diplomatije Jevgenija Primakova dobio uveravanja da, uprkos tome sto se Moskva nije prikljucila danasnoj obustavi stranih investicija u Srbiji, Rusija ostaje dosledna svojoj nacelnoj podrsci politickim ciljevima Kontakt grupe.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /