utorak, 12. maj 1998.

NEMA ZNAKOVA SMIRIVANJA SITUACIJE NA KOSOVU

Sukobi sve blizi Pristini

Blokiran put Pristina-Pec. Pucnjava u blizini pristinskog aerodroma. Napadnuta kolona policijskih automobila kod Careve cesme. Kod Srbice ranjeni Dragisa, Dragce i Ilinka Deverdzic. Novi sastanak “Grupe 15" sa Ibrahimom Rugovom. Jos jedna protestna setnja Albanaca u Pristini

Svakodnevne oruzane carke: Maskirani
Albanac pored ostatka policijskog vozila
u blizini sela Komorane
FOTO: FoNet/AP

Pristina. - Sukobi srpske policije (povremeno i Vojske Jugoslavije) sa naoruzanim grupama kosovskih Albanaca nastavljaju se i dalje. Za sad su to pretezno povremeni “susreti" u zapadnom i juznom delu Kosova, u regionu Decana, Peci i Prizrena, ali ima ih i nesto severnije, oko Kline i poslednjih dana narocito na putu Pristina-Pec.

Juce ujutro na putu Radisevo-Rudnik (opstina Srbica) nepoznati napadaci tesko su ranili Dragisu, Dragceta i Ilinku Deverdzic, u vreme kada su iz sela posli na posao. Dragisa Deverdzic pogodjen je sa cetiri metka, njegova sestra Ilinka ranjena je u nogu, dok je njihov brat Dragce takodje ranjen i svi su prebaceni u pristinski Klinicko-bolnicki centar.

Takodje juce ujutru oko sedam sati, na putu Pristina-Pec kod mesta Careva cesma, jaka vatra otvorena je iz automatskog oruzja na kolonu policijskih automobila. U tom sukobu policija je odgovorila na vatru. Nije bilo ranjenih. Put Pristina-Pec vec peti dan je zatvoren za saobracaj zbog sukoba koji su tokom vikenda kao po pravilu izbijali kasno predvece i rano ujutru, o cemu izvestavaju i albanski izvori. Tako, pristinski dnevnik na albanskom jeziku “Bujku" govori o cetiri poginula i vise ranjenih policajaca u navodnoj sestocasovnj borbi kada su “naoruzani Albanci pruzili veoma snazan otpor policijskim snagama".

Do kasno sinoc, pise “Bujku", prema selu Babaloc ispaljeno je 40 projektila velikog kalibra, a juce ujutru od 6.30 do devet casova isti izvor navodi da je u neposrednoj blizini pristinskog aerodroma, kod sela Slatine bilo jake pucnjave, a kao glavni razlog ne pominje se aerodrom vec raskrsnica koja vodi prema jednoj od obliznjih vojnih baza Vojske Jugoslavije. Albanski izvori navode da je oko 120 Albanaca iz ovog kraja krenulo u pravcu Lipljana.

Ponovo se juce u podne u Pristini sastala “Grupa 15" - pregovaracki tim sa predsednikom DSK Ibrahimom Rugovom.

Bljerim Salja, portparol “grupe cetiri" i urednik ovdasnjeg politickog albanskog nedeljnika “Zeri", rekao je tim povodom za nas list da su juce “analizirali prekjucerasnji vrlo vazan susret izmedju nas i vrlo visoke americke misije. Radi se o elitnoj americkoj misiji, predvodjenoj gospodinom Ricardom Holbrukom, poznatim americkim diplomatom, Robertom Gelbardom, specijalnim izaslanikom americkog predsednika za Balkan, Kristoferom Hilom, americkim ambasadorom u Skoplju, koji je bio zamenik Holbruka tokom dejtonskog procesa i Ricardom Majlsom, sefom americke misije u Beogradu.

Iz Peci u Pristinu - preko Crne Gore

Jedna grupa novinara juce se nekako probila na podrucje zapadno od Pristine prema Peci. Nakon prolaska prvog kontrolnog punkta u Kormorane najpre je u Pristinu stigla vest da su zaustavljeni od strane policije, a neki nepotvrdjeni i da su upali u neobezbedjen teren u blizini najblize oruzane formacije OVK. Kasnije se culo (rec je o kolegama stranih redakcija koji su bolje opremljeni blindiranim dzipovima i slicnim automobilima) da je u pitanju otpustanje srafova na tockovima sto je verovatno ucinjeno na parkingu hotela "Grand" u toku noci, da bi se potom culo da im je srpska policija savetovala da se u Pristinu vrate - preko Crne Gore.

Salja je rekao da su oni procenili da se radi “o veoma sadrzajnim i veoma iskrenim razgovorima" sa americkom misijom u kojima su zajednicki analizirali sadasnje stanje na Kosovu, “te perspektivu pocetka pregovarackog procesa s predstvnicima SRJ". “Zajednicki smo podelili zabrinutost za sadasnje stanje na Kosovu, gde smo procenili neophodnost sto brzeg ozbiljnog, naravno, pocetka pregovarackog procesa izmedju Pristine i Beograda". Po pitanju stava, Salja je rekao da pregovraracki tim Kosova i dalje ostaje “privrzen svojoj poznatoj poziciji da pregovori mogu poceti cim se ispune zahtevi koji nisu nasi, vec se jednostavno radi o zakljuccima Kontakt grupe i Saveta bezbednosti UN. Trazi se, dakle, ne mi nego medjujnarodna zajednica, pocetak pregovora bez ikakvog preduslova, kao drugo, uz medjunarodno posredovanje i trece - bez prejudiciranja finalnog rezultata tih pregovora. Ni manje ni, vise od toga. I, naravno, trazimo da se ispune zahtevi jos od londonskog sastanka Kontakt grupe u kojem se jasno istice povlacenje specijalnih jedinica MUP-a Srbije sa Kosova plus povratak VJ u kasarne.

Na pitanje da li je prekjuce sa americkom delegacijom tokom razgovora s “Grupom 15" bilo govora o istovremenom stavljanju van aktivnosti OVK, Salja nije mogao dati odgovor, o cemu, takodje, niko iz “Grupe 15" nije bio spreman za bilo kakav komentar.

I juce je odrzan mirni protest gradjana albanske nacionalnosti u Pristini, koji je za razliku od prethodnih dana imao znatno manji broj ucesnika. Nekoliko minuta posto je povorka zaposela ulicu, iznenada se pojavio automobil ivangradske registracije (IG 460-38), ocito sa zeljom da se proveze kroz gustu kolonu. U pocetku je vozio brzo da bi potom koristeci malo i trotoar nekoliko puta jace zatrubio sirenom. Incident je ipak izbegnut i crveni “opel kadet" je zavrsio svoju turu. Jedan mladi Albanac, ocenjujuci ovaj potez kao “dosta sulud", ipak je rekao da mu se ovakvi dopadaju da ga ne citiramo direktno, “koji imaju petlju".

Pristinom se juce u rano popodne veoma brzo prosirila vest da ce visoka americka delegacija nakon Beograda prekjucerasnjeg boravka ovde i odlaska u Tiranu, posle rucka sa predsednikom Jugoslavije ponovo skoknuti do Pristine, kako bi Ibrahimu Rugovi i ovdasnjim Albancima predocila stavove Tirane i Beograda i dala mozda preporuku da se pridje dijalogu. Ipak, ovde niko ne veruje kako u ponovni dolazak Holbruka i Gelbarda, tako ni u danasnji razgovor u kojima bi se naspram Ratka Markovica na drugoj strani pojavili ovdasnji Albanci.

D. B.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /