utorak, 12. maj 1998.

Pisma

SEDAM PITANJA ZA MILOSA MINICA

“Kosovo - zadatak za novo politicko vodjstvo Srbije i Jugoslavije", “Nasa Borba", 8. maj 1998.

Sa velikom paznjom sam procitao tekst Milosa Minica, objavljen u listu “Nasa Borba". Dnevne novine koje su principu naglaseno antikomunisticke orijentacije, s vremena na vrijeme, kao da zaborave na taj princip pa velikodusno ustupe prostor provjerenim kadrovima koji se svoje komunisticke proslosti nikada nisu odrekli. “Ulaznica" je prilicno jeftina, dovoljno je otvoreno i javno napasti vladajuci rezim i famoznog “Vozda", saglasiti se sa stavovima medjunarodne zajednice po pitanju Kosova, a i ostalog i time stvoriti priliku za ponovno pojavljivanje u javnosti i iskupljivanje ne malih grijehova iz proslosti. Nakon Latinke Perovic i Mirka Tepavca na red je dosao i Milos Minic, sa svojim komentarom pod naslovom “Zadaci za novo politicko vodjstvo Srbije i Jugoslavije". Na osnovu ovako intoniranog naslova neupuceni bi pomislili da je “Nasa Borba" izvukla iz arhive neki tekst iz vremena kada je drug Minic izdavao zadatke sa izvrsnom snagom. Na srecu, ovog puta se ne radi o tako ozbiljnim stvarima. Svjesan svoje sadasnje pozicije, zadatke danas daje u formi dobronamjernih savjeta i preporuka za one koji ce zemljom vladati nakon gospodina Milosevica. Nema sta, vrlo plemenit potez jednog iskusnog politicara. Ipak, cini se da tu nesto nedostaje. Prozima me neodoljiv osjecaj da Minicevo ponovno pojavljivanje u medijima predstavlja izuzetno dobru priliku da narodu i gradjanima ove zemlje odgovori na mnoga pitanja na ciji odgovor oni vrlo strpljivo cekaju. Tek nakon toga ce steci moralno pravo da pise predsjedniku ove drzave i da analizira trenutnu situaciju u zemlji. Lista je veoma dugacka, mnogo duza nego sto bi je jedan pojedinac i mogao osmisliti ili sto dozvoljava dati prostor. Stoga koristim priliku da zamolim druga Minica da odgovori na samo neka i to:

1. Zasto u funkciji javnog tuzioca nije preduzeo nista da se podigne optuznica i da se sudi Anti Pavelicu, poglavniku NDH, pa makar i u odsustvu ako nije bio dostupan organima gonjenja, dok je sve ovo ucinjeno u slucaju Slobodana Jovanovica, cija je krivica (ako uopste postoji), nemjerljiva sa krivicom Ante Pavelica?

2. Zasto ne odgovori na pitanje ko je, u cije ime i tacno kada ispred NOP pregovarao sa predstavnicima njemackog okupatora u Zagrebu u toku rata?

3. Da li je digao glas protesta protiv zlocinacke odluke o zabrani povratka Srba izbjeglica na Kosovo nakon zavrsetka II svjetskog rata?

4. Sta je uradilo da se sprijeci nasilna promjena demogafske strukture Kosova od 1945. godine pa do momenta kada je otisao u penziju?

5. Da li je ikada preduzeo ikakvu aktivnost u cilju uspostavljanja humanog odnosa prema logorasima na Golom otoku?

6. Da li je Josipu Brozu u bilo kojoj prilici rekao da nije primjereno da jedan lider socijalisticke drzave zivi manirom faraona?

7. Zasto se solidarisao sa donosenjem Ustava iz 1974. godine, iako je znao da rjesenja takvog Ustava dovode srpski narod u polozaj nacionalne manjine na citavoj teritoriji tadasnje Jugoslavije, izuzev podrucja uze Srbije.

Drug Minic je aktivno ucestvovao u vlasti koja je bila olicenje nedemokraticnosti, netolerancije i nesposobnosti da vodi jednu zemlju. Bio je u samom vrhu oligarhije koja je zemlju dovela do ekonomskog kolapsa a da za to nikome nije polozila racun. Situacija na Kosovu danas je direktan rezultat politike Miniceve partije. Kao sto je kao aktivni komunista direktivama brisao istoriju prije 1941. godine, tako i danas pokusava jednim potezom izbrisati vrijeme prije Osme sjednice i za sve nedace optuziti jednog covjeka, koji svakako snosi svoj dio odgovornosti. Niko nema pravo da dijeli lekcije i daje savjete, a da prethodno nije ocijenio i posteno prizna u kojoj mjeri je grijesila i partija kojoj se pripada, a sto je imalo direktne negativne posljedice na sadasnju situaciju. Istorija je jedan neprekidan tok dogadjaja, uzrocno- posljedicno povezanih, a ne niz izolovanih, fragmentarnih pojava, koje ce svako tumaciti i ocjenjivati prema mjeri sopstvenih interesa ili ih utapati u odredjene ideoloske kalupe. Sve ovo zbog buducih pokoljenja, istine, pa ako hocete, i novog rukovodstva Srbije i Jugoslavije.

Srdjan Jovanovic

San Diego, SAD

Zloupotreba simbola

“Sirok asortiman naciolanog marketinga", “Nasa Borba", 11. maj, 1998.

Procitao sam Vasu reportazu o Saboru na Ravnoj gori, i zelim da izrazim svoje ogorcenje zato sto SPO i novokomponovani cetnici na ovakav nacin samo idu u prilog pretstavi o cetnicima koju je stvorila komunisticka vlast, a koja nikako nije pohvalna...

Sramota je za srpski narod sto ima novokomponovanu narodnu muziku i novokomponovane rodoljube, koji paradiraju po Sumadiji i pozivaju DRUGE da ratuju za Srpstvo (opet). Tj. mozda bi i oni “tamo" otisli, ali... zena im ne da...

Unapred se izvinjavam, ali emocije se ne mogu uvek suspregnuti...

Dragan Pokrajac

Beograd

OTVORENO PISMO IZ MAJDANPEKA

Isplatite zaostale decje dodatke

Ceneci “Nasu Borbu" kao najozbiljniji dnevnik ovog podneblja molimo vas da objavite sadrzinu pisma upucenog najodgovornijim ljudima, a potpisanog od strane 42 slobodna gradjana Majdanpeka koji u grcu pokusavaju da odbrane svoju decu od privrednog kriminala,da ih prehrane, odskoluju i od njih naprave kakve-takve ljude sposobne za prostu reprodukciju. Mi, dole potpisani gradjani, smo nosioci prava na deciji dodatak ciji su korisnici nasa deca. U ime nase dece i u nase ime od Predsednika Vlade Srbije, potpredsednika Vlade, gospodina V. Seselja i ministra za brigu o porodici gospodje R. Trajkovic zahtevamo sledece:

Da nam se odmah, a najdalje u roku od 30 dana, isplati zaostali deciji dodatak u potpunosti sa obracunatom kamatom.

Istovremeno nudimo i alternativu za neisplacene decije dodatke i to:

- da se nosioci prava na deciji dodatak oslobode poreza na imovinu i prava stanovanja,

- poreza i takse na elektrobrojilo (strujomer)

- zavedenih mesnih samodoprinosa

- troskova elektricne energije i grejanja

- placanja svih oblika zdravstvenih usluga

- placanje udzbenika i sredstava za skolovanje

- placanje internatskog smestaja

a sve u obracunatom iznosu neisplacenog decijeg dohotka sa pripisanom kamatom.

Ukoliko se nadlezni kao odgovorni ogluse o ovom zahtevu i ne izveste nas u roku od 15 (petnaest) dana putem javnim medija o preduzetnim radnjama, mi dole potpisani gradjani Majdanpeka, bicemo prinudjeni na javno i masovno otkazivanje gradjanske poslusnosti kao jednog od oblika demokratske borbe za ostvarivanje svojih prava i moralnih obaveza u cilju zastite najugrozenije populacije drzave Srbije, nase dece.

U ime 42 potpisnika

Andjelkovic Konstantin,

Majdanpek

PONUDA IZ SISKA

Nije budzasto, vec kako prodavac kaze

Naravno da se ne mozemo sloziti u svemu, ali sa zanimanjem citam na Internetu vase novine i mislim da pokazuju da u SRJ ima ljudi koji misle drugacije nego sto se to na Zapadu uglavnom govori. Nedavno sam procitao clanak u kome se navodi da se srpske kuce, imanja i vikendice u Hrvatskoj prodaju budzasto. Ne bih to posebno komentarisao, ali zelim da obavestim sve zainteresovane da mi prodajemo, mjenjamo i kupujemo kuce pod uvjetima koje nam klijent odredi, pa bio on iz Crne Gore, Srbije ili bilo otkuda.

Dakle, ako je neko zainteresiran da mjenja ili proda, ili cak da kupi nekretnine u Hrvatskoj, neka se javi na nasu e-mail adresu: lanten@fran. hr ili na telefon 385-44-522-094. Izbor iz naseg kataloga moguce je pronaci i na WEB SITEU www. fran. hr/lanten.

Zorko Kostanjsek

Sisak

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /