utorak, 12. maj 1998.

Lazno predstavljanje

Jan Briza

Mira Markovic, supruga predsednika Jugoslavije Slobodana Milosevica polozila je ovih dana kamen temeljac za izgradnju novog porodilista u Novom Sadu. I sve bi bilo u redu da je to ucinila u svojstvu prve dame. Medjutim, ona je na toj svecanosti nastupila kao sef Direkcije JUL-a.

Drugarica Markovic u tom pogledu nije ovom prilikom nacinila nikakav izuzetak. Naprotiv. Ona se na javnoj sceni redovno predstavlja ili kao veliki narodni tribun ili kao naucnik svetskog glasa. Nikad kao prva dama.

Supruga predsednika Milosevica je veoma mocna zena. To nije sporno. Sporan je, medjutim, izvor njene moci - jer je, sasvim ocigledno, vaninstitucionalne prirode.

Ona nije narodni tribun s obzirom da se ni na jednim izborima nikad nije tako potvrdila. Isto vazi i za njenu stranku ciji funkcioneri danas drze mnoge kljucne pozicije u drzavnim institucijama i u privredi. JUl nema, prakticno, nikakvo uporiste u birackom telu. Krunski dokaz da je tako bili su pokrajinski izbori u Vojvodini na koje je ova stranka zelela da proveri svoju realnu snagu pa je izasla samostalno - bez koalicijske potpore Milosevicevih socijalista. Rezultat je bio katastrofalan. JUL je osvojio samo jedno jedino poslanicko mesto od ukupno 120 koliko ima Skupstina Vojvodine. Fijasko na ovdasnjim komunalnim izborima bio je jos porazniji. Od 70 odbornika u gradskoj Skupstini Novog Sada ni jedan jedini nije iz JUL-a.

Predstavljanje drugarice Markovic kao narodnog tribuna u Novom Sadu je stvar rdjavog politickog ukusa. Medjutim, njen izbor da u tom svojstvu oznaci pocetak gradnje novog porodilista i da pri tom jos govori o velikoj brizi ovog rezima za majke i decu je demonstracija - vrhunskog cinizma. Jer, isti taj rezim je orobio cak i fond za decje dodatke tako da oni nisu isplacivani vise od godinu dana.

Vojvodina je najugrozeniji deo ove zemlje kada je u pitanju obnova stanovnistva. U ogromnoj vecini njenih opstina natalitet je znatno ispod mortaliteta. Pojednostavljeno receno, Vojvodjani danas bukvalno izumiru. Da bi se zaustavio ovaj opasni trend potrebna je ozbiljna, dobro smisljena, stimulativna populaciona politika. Ona, naravno, podrazumeva i materijalnu podrsku mladim bracnim parovima, a posebno onima koji su se odlucili da imaju vise od jednog deteta.

Te podrske, medjutim, nema. U poslednje vreme je izostala cak ona osnovna, besplatna briga o porodiljama pre i posle porodjaja.

Na ulazu u porodiliste u kojem je drugarica Markovic govorila o majkama i deci kao o osnovnoj vrednosti drustva i glavnoj brizi rezima, i dalje stoji jedna oglasna tabla na kojoj su pobrojane stvari koje trudnica sa sobom mora da ponese kada tamo dodje: ukljucujuci cak i sopstveni taolet papir.

Mito lekaru za porodjaj tu se ne pominje. Za neke od njih - inace uzorne clanove JUL-a - to se podrazumeva.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /