utorak, 12. maj 1998.

FARMACEUTSKA KOMORA SE PROTIVI SMANJENJU MALOPRODAJNE MARZE I UPOZORAVA

Moguca nestasica lekova

Situacija sa snabdevanjem apoteka lekovima mogla bi, uskoro, da se ponovo pogorsa, posebno nakon odluke Savezne vlade o smanjenju maloprodajne marze sa 20 na 10 odsto, zakljucak je predstavnika Farmaceutske komore, iznet na jucerasnjoj konferenciji za novinare. Veliko smanjenje marze uticace na, vec odavno otezan, proces snabdevanja lekovima, jer ce apotekarima biti teze da sa smanjenim sredstvima obezbede sve zakonom propisane uslove za rad, kao i da odrze neophodan nivo asortimana u apotekama.

- Reagujuci na ovu odluku Savezne vlade, Upravni odbor Farmaceutske komore je uputio zahtev nadleznim organima da se procenat maloprodajne marze vrati na nivo od 20 odsto - rekla je juce predsednica Upravnog odbora komore, Ljiljana Ivanovic, objasnjavajuci da je zahtev poslat saveznoj vladi, ministarstvima za trgovinu i zdravstvo u federaciji, kao i republickom ministarstvu zdravlja i Fondu za zdravstveno osiguranje. Ona je, govoreci o problemima koje bi ova mera izazvala, rekla da je i sada vrlo tesko obezbediti sredstva za strucan kadar, nabavku lekova i postovanje ostalih zakonom odredjenih kritetrijuma za rad apoteka, te da ce ova mera jos vise doprineti nestabilnom stanju na trzistu lekova.

Miomir Nikolic, zamenik predsednika UO Farmaceutske komore, podsetio je da je do 96. godine apotekarska marza bila oko 25 odsto i da je u evropskim zemljama izmedju 20 i 40 odsto.

Ne zeleci da preciznije komentarisu trenutno stanje na trzistu lekova, predstavnici Farmaceutske komore su istakli da je ono i dalje vrlo promenljivo i da se menja iz dana u dan. Buduci da je juce spomenuto i da proizvodjaci lekova imaju problema, i da sada insistiraju na avansnom placanju, moglo bi se ocekivati da se trend slabije snabdevenosti vrlo brzo pretvori u otvorene nestasice lekova. Ocekuje se da danas predstavnici proizvodjaca lekova razgovaraju o rastucim problemima sa upravom Fonda za zdravstveno osiguranje.

S. M.

Smanjen i veleprodajni rabat

- Paralelno sa smanjivanjem maloprodajne marze, smanjen je i veleprodajni rabat, tako da on sada iznosi 6 umesto ranijih 12 odsto - istakao je Nikolic, dodajuci da ce Farmaceutska komora uskoro, uz pomoc Ekonomskog instituta, saciniti detaljnu studiju o tome kako bi se ova mera odrazila na opskrbljenost apoteka lekovima ubuduce.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /