utorak, 12. maj 1998.

DELEGACIJA “ZASTAVE" OVE NEDELJE PUTUJE U FRANCUSKU

U izgledu “pismo o namerama" sa “Pezoom"?

U Kragujevcu bi navodno bili zadovoljni i sporazumom koji bi bez obzira sto je nedefinisan, omogucio “Zastavi" da prodaje vozila francuske kompanije

Ovonedeljni boravak delegacije kragujevacke “Zastave", predvodjene prvim covekom fabrike Srboljubom Vasovicem u Parizu nije jos jedan u nizu dosadasnjih “nezvanicnih, ali pouzdanih informacija, potvrdio je juce, indirektno doduse, predsednik Sindikata “Namenske" Zoran Nedeljkovic Meda. Na pocetku jucerasnjeg protesta oruzara pred ovdasnjom Gradskom skupstinom Nedeljkovic je obavestio radnike ZNP da je v. d. direktora “Namenske" Djordje Nestorovic proslog petka “dao Srboljubu Vasovicu devize za put u Francusku". Ovo je, sto se obnavljanja pregovora izmedju “Zastave", odnosno ovdasnje Fabrike automobila i francuskog “Pezoa", za sada jedina kakva-takva zvanicna i pouzdana informacija.

Nepoznanice vezane za pregovore izmedju “Zastave" i “Pezoa" koji su, navodno, nedavno u Kragujevcu privedeni kraju, pojacava i cinjenica da su SR Jugoslaviji krajem minule sedmice ponovo uvedene sankcije medjunarodne zajednice kojima se sprecavaju bilo kakve inostrane investicije u srpsko-jugoslovensku privredu. Suvisno je valjda i napominjati da ce upravo ovakav oblik sankcionisanja Miloseviceve i Seseljeve politike prema Kosovu i Metohiji opet najteze pogoditi kragujevacku “Zastavu" koja, ponovimo i ovoga puta, bez svezeg kapitala kojeg u zemlji nema, a nece ga ni biti u dosledno vreme, nema gotovo nikakvu sansu ni da opstane, a kamoli da se vrati na nekadasnje staze.

No, ovde je i za aktuelnu “sankcionisanu situaciju" lansirana prigodna prica. Elem, prema onome sto se jos 9. maja (na dan uvodjenja novih sankcija, dakle) moglo da se cuje u “Zastavi" i oko nje jeste da su celnici kragujevackog giganta i menadzeri francuskog “Pezoa" na proslonedeljnim pregovorima u Kragujevcu navodno poprilicno pouzdano znali da ce Jugoslaviji biti ponovo uvedene nove sankcije. Zbog toga su, prica se ovde, odlucili da tokom ove nedelje u Parizu potpisu svojevrstan “sporazum o namerama". Ovim sporazumom nisu predvidjene nikakve investicije francuskog partnera u “Zastavi", vec bi za pocetak Fabrika automobila “dilerisala", odnosno prodavala vozila “Pezoa" na domacem i trzistima bivsih jugoslovenskih republika, s tim sto bi se u “Zastavi" nastavilo sa produkcijom vec legendarnih “jugica", “stojadina" i “florida". Eventualna zajednicka proizvodnja nekog od “Pezoovih modela" u Kragujevcu, prema ovom izvoru trebalo bi da pocne tek negde iza 2000. godine.

U Kragujevcu bi naravno mnogi bili zadovoljni ukoliko bi iz Pariza stigla vest da je izmedju “Zastave" i “Pezoa" potpisan i “sporazum o namerama" koji bi ma koliko do kraja nedefinisan, ipak obecavao kakvu- takvu perspektivu jedinom domacem proizvodjacu automobila. U tom slucaju “Zastavi" bi od prodaje “Pezoovih" vozila ostajao odredjeni procenat para kojima bi mogla da finansira sada vise nego desetkovanu produkciju automobila, sto bi automatski znacilo i vise posla za armiju godinama besposlenih i izgladnelih kragujevackih trudbenika.

Nije naodmet, medjutim, podsetiti se proleca 1992. godine kada je ovde i zvanicno najavljeno potpisivanje ugovora o formiranju zajednicke mesovite firme izmedju Fabrike automobila i italijanskog “Fiata". Sporazum koji je onda trebalo da bude potpisan sa torinskim automobilskim kolosom bio je kudikamo povoljniji po “Zastavu" jer je odnos ulozenog kapitala u zajednicko preduzece trebalo da bude 50:50. Uz to, i sama “Zastava" je onda bila u mnogo boljoj poziciji i situaciji nego sto je to danas.

Sporazum sa “Fiatom" koji je decenijama pre toga bio najveci “Zastavin" inostrani partner, kao sto je poznato zbog ondasnjih sankcija medjunarodne zajednice, ne samo da nikada nije potpisan, nego je torinski kolos u medjuvremenu digao ruke i od Kragujevca, i od Srbije i od Jugoslavije - za sva vremena.

Zoran Radovanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /