utorak, 12. maj 1998.

NOVA INICIJATIVA DA SE REGRUTI MADJARSKE NACIONALNOSTI NE UPUCUJU NA KOSOVO

Potpisi za prekomandu

Jedna od najmanjih, od ukupno sest stranaka Madjara u Vojvodini, Demohriscanski pokret vojvodjanskih Madjara, oglasio se upravo inicijativom i javnim pozivom za sakupljanje potpisa sa zahtevom da se regruti madjarske nacionalnosti koji odlaze na sluzenje vojnog roka - odnosno oni koji su vec u kasarnama - prekomanduju u kasarne na teritoriji Vojvodine. Istovremeno, predsednik Demokratske stranke vojvodjanskih Masara, Andras Agoston, najavljuje pismo i zahtev da bude primljen kod ministra odbrane, pavla Bulatovica, a opet su regruti Madjari u pitanju.

Sve to, nakon sto je nedavno i celnik jedine parlamentarne stranke vojvodjanskih Madjara Jozef Kasa bio u istoj viziti, kada je delegacija Saveza vojvodjanskih Madjara zatrazila da se poslanicima te partije obezbedi da se na licu mesta uvere (u kasarnama na Kosovu) o brojnosti i bezbednosti regruta madjarske nacionalnosti.

Svi dogadjaji poslednjih dana, kada su regruti madjarske nacionalnosti u pitanju - svakodnevno zaostravanje kosovske situacije - svedoce o tome kako od ujednacenog, usaglasenog i zajednickog nastupa svih stranaka vojvodjanskih Madjara ni u ovom slucaju nema nista. Bolje receno, i ovde se prepoznaju njihove medjustranacke razlike, a citava prica ponekad postane i poligon medjustranackih “nadigravanja i prepucavanja".

Z. Serences

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /