utorak, 12. maj 1998.

U PATRIJARSIJI ZASEDA SABOR SPC

Srpsko svestenstvo mora da se vrati

Patrijarh Pavle svestenicima i vladikama izbeglim iz Hrvatske i Bosne nije dao molitveni prijem u Beogradu, sto prakticno znaci da ce oni morati da se vrate u svoje eparhije

Vladike Srpske pravoslavne crkve (SPC) iz zemlje i inostranstva, na celu sa patrijarhom srpskim gospodinom Pavlom, sastali su se juce ujutro u Beogradu u Patrijarsiji gde je pocelo redovno godisnje zasedanje Svetog arhijerejskog Sabora SPC. Sabor je poceo prizivom Svetog duha u patrijarsijskoj kapeli Svetog Simeoma mirotocivog , a nakon molitve arhijereji su pristupili radnom delu zasedanja u kome se podnose izvestaji iz svih eparhija. Zasedanju ne prisustvuje jedino mitropolit novogracanicki Irinej koji je zbog bolesti bio sprecen da doputuje iz Amerike.

Ocekuje se da ce u sredistu paznje Sabora biti aktuelna situacija na Kosovu i povratak episkopa, svestenstva i izbeglica u Hrvatsku. Zanimljivo je, o cemu do sada nije bilo informacija u medijima, da patrijarh Pavle svestenicima i episkopima izbeglim iz Hrvatske i Bosne nije dao molitveni prijem u Beogradu, sto prakticno znaci da nije promenio njihovo sediste . Drugim recima, svestenstvo ce morati da se vrati u svoje eparhije i obavlja svoje duhovnije duznosti bez obzira da li to oni zeleli ili ne.

Tokom rata u Hrvatskoj i Bosni patrijarh Pavle nikome od episkopa i svestenika nije nalagao da ostanu sa narodom tamo gde su vodjene borbe, sto mu je ne malo puta u javnosti zamerano. Njegov stav je bio da, kako je izjavljivao, “nikome ne moze da naredi da ide u Sarajevo ili drugde gde se ratuje". Sada, medjutim, kada je rat zavrsen, patrijarh je odlucan da se svestenstvo vrati i pomogne povratak izbeglom narodu. Upravo o tome je, bas uoci pocetka Sabora, bilo reci prilikom susreta patrijarha sa predstavnicima Srpske samostalne stranke u Hrvatskoj, koji su trazili da se sto pre organizuje poratak svestenika .

J. Kocijan

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /