utorak, 12. maj 1998.

NASTAVNO NAUCNO VECE UNIVERZITETA U BEOGRADU UVREDJENO “TAJNIM" PRIPREMAMA NOVOG NACRTA ZAKONA

Dogadjaj bez presedana

Clanovi Nastavno naucnog veca Univerziteta u Beogradu obratice se Skupstini Republike Srbije sa zahtevom da se odlozi usvajanje Zakona o univerzitetu dok se predlozeni dokument ne analizira na javnoj raspravi, receno je na jucerasnjoj sednici ovog tela na kojoj je razgovarano o nacrtu koji je uradjen mimo znanja i ucesca univerzitetskih profesora i saradnika.

Na ovom skupu je procitano i psimo koje je dr Dragan Kuburovic, rektor BU uputio ministru prosvete, dr Jovi Todorovicu, u kome se izrazava cudjenje sto su zaposleni na univerzitetu za novi predlog zakona saznali minulog vikenda preko sredstava javnog informisanja. Ukoliko u roku od 24 sata na adresu Rektorata ne stigne tekst zakona koji bi trebalo za nekoliko dana da udje u skupstinsku proceduru, rektorski tim najstarije visokoskolske ustanove u drzavi protestovace i obratice se javnosti.

“Za 38 godina, koliko sam univerzitetski profesor, nije se desio ovakav presedan - da niko nije video tekst zakona koji je uskoro trebalo da se nadje pred poslanicima u Skupstini Srbije. Moje tuzno raspolozenje je posledica nacina na koji je taj zakon pripreman, jer nam se sudbina kroji u zatvorenim krugovima", kazao je dr Kuburovic, koji je zajedno sa ostalim kolegama bio vidno ogorcen zbog tajnosti i “ekskomunikacije" ljudi sa univerziteta u pripremi dokumenta koji regulise oblast u kojoj rade i stvaraju.

U razgovoru o ovoj temi cule su se i kvalifikacije da su zaposleni na univerzitetu “uvredjeni i ponizeni" zbog postupka prosvetnih i drzavnih vlasti i da je taj cin “u suprotnosti sa demokratskim elementima skupstinskog sistema". Na usamljenu primedbu da se i u razvijenim, demokratskim, zemljama, poput Velike Britanije, na primer, zakoni donose bez ucesca onih na koje se odnose, nekoliko clanova veca je kazalo da se radi o neuporedivim kategorijama jer “nama ce trebati 1.000 godina da dostignemo zemlju kao sto je Engleska.

O. N.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /