utorak, 12. maj 1998.

AMBASADA SRJ U BONU

Nemacka ce priznati stare jugoslovenske pasose

Bon, Beta. - Savezna Republika Nemacka priznavace vaznost starih jugoslovenskih pasosa i u njih ce unositi ulazne vize, kao i dozvole boravka gradjanima SR Jugoslavije koji u toj zemlji stalno zive, saopstila je juce ambasada SRJ u Bonu. Prethodno je Bon doneo odluku o nepriznavanju pasosa sa oznakom SFRJ koji su izdati posle 16. maja 1997. godine.

“U proslonedeljnom susretu delegacija Saveznog ministarstva unutrasnjih poslova i Saveznog ministarstva inostranih poslova SRJ sa nemackim partnerima otklonjeni su problemi u vezi sa pitanjem daljeg vazenja starih jugoslovenskih pasosa", navodi se u saopstenju ambasade SRJ. Ambasada dodaje da ce pocev od 20. maja 1998. godine “nosioci tzv. 'crvenih' pasosa i ubuduce dobijati nemacke vize" i da “ce nadlezni nemacki organi i u novoizdate 'crvene' pasose unositi dozvole boravka, odnosno prenositi ih iz pasosa kojima je istekla vaznost u novoizdate". Nemacka ce o tome, kako se navodi u saopstenju, obavestiti i partnere iz zemalja clanica Sengenskog sporazuma.

Prvobitna, sada ukinuta odluka o nevazenju starih jugoslovenskih (SFRJ) pasosa doneta je nakon uvodjenja novih, plavih pasosa SRJ, uz upozorenje da je neprihvatljivo da se gradjanima jedne zemlje izdaju dve vrste putnih isprava.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /