utorak, 12. maj 1998.

HOLBRUK I GELBARD, POSLE PRISTINE I TIRANE, PONOVO KOD MILOSEVICA

Razlike Beograda i kosovskih Albanaca i dalje velike

Slobodan Milosevic: “Uzajamno poverenje i ravnopravnost umesto pritisaka". Ricard Holbruk: “Razlike u stavovima izmedju Beograda i kosovskih Albanaca vrlo velike"

Beograd, Beta. - Predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milosevic razgovarao je juce s delegacijom SAD na celu s Ricardom Holbrukom, saopsteno je veceras iz njegovog kabineta. “U razgovoru koji se odnosio na pitanja bilateralnih odnosa SRJ i SAD, kao i situaciju u regionu, predsednik Milosevic je istakao svoje uverenje da politika pritisaka treba da ustupi mesto politici ravnopravne saradnje i izgradnje uzajamnog poverenja, kao najboljeg nacina za ostvarivanje ciljeva regionalne stabilnosti, mira i ekonomskog i kulturnog povezivanja balkanskih zemalja", navodi se u saopstenju. Predsednik Milosevic je ocenio da je “od posebnog znacaja postovanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nemesanja u unutrasnje stvari drugih, kao osnove za uspesno gradjenje stabilne i mirne buducnosti na Balkanu".

Bivsi americki izaslanik za Balkan Ricard Holbruk izjavio je da je razlika u stavovima izmedju jugoslovenskih i srpskih vlasti i kosovskih Albanaca “vrlo velika". Holbruk je to rekao novinarima u beogradskom hotelu “Hajat", nakon cetvorosatnog razgovora koji su on i sadasnji americki izaslanik za Balkan Roberd Gelbard vodili popodne s jugoslovenskim predsednikom Slobodanom Milosevicem.

Tvorac Dejtonskog sporazuma je kazao da ce on i Gelbard danas otputovati u Pristinu, odakle ce se ponovo vratiti u Beograd. Americki diplomata je upozorio novinare da ne donose zakljucke o tome kako se odvijaju pregovori “na osnovu intenziteta njihovih putovanja". “Mogu vam reci, potpuno iskreno, iako ne zelimo da prekrsimo nase pravilo da poverljivi razgovori moraju to i ostati, zbog cega necemo ulaziti u detalje, da je udaljenost (u stavovima) izmedju dve strane veoma velika", kazao je Holbruk. “Nastavicemo, pod direktnim instrukcijama i rukovodjenjem drzavnog sekretara Medlin Olbrajt i predsednika Klintona, kako bismo videli da li mozemo da pomognemo da se premosti taj jaz", zakljucio je Holbruk.

Sadasnji specijalni izaslanik SAD za Balkan Robert Gelbard nije se obratio novinarima. Jucerasnji razgovori americkih diplomata i Milosevica drugi su za proteklih par dana. Holbruk i Gelbard su u subotu doputovali u Beograd i iste veceri su se sastali s predsednikom SRJ. Americke diplomate su prekjuce u Pristini razgovarale s liderom kosovskih Albanaca Ibrahimom Rugovom, a potom su o resavanju kosovske krize sinoc u Tirani razgovarali i s najvisim albanskim zvanicnicima. Posle tih razgovora, Holbruk je u Tirani izjavio da se Milosevic, Rugova i Nano slazu samo u tome da je situcija na Kosovu veoma opasna.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /