utorak, 12. maj 1998.

U NEDELJU U PONOC ZAKLJUCENI BIRACKI SPISKOVI

Registrovano 458.348 biraca

Promene u Centralnom birackom spisku moguce samo na osnovu resenja Vrhovnog suda Crne Gore, saopsteno na konferenciji za novinare u Sekretarijatu za razvoj

Podgorica. - Zakljucno sa nedjeljom, 10. maja, u 24 casa, u Centralnom birackom spisku nalazi se 458.348 aktivnih biraca u Crnoj gori, sto je za 9.886 biraca manje od trenutka kada je Sekretarijat za razvoj, zaduzen za realizaciju projekta Centralni biracki spisak, preuzeo podatke od organa lokalne samouprave. Ovo je saopsteno juce, na konferenciji za stampu koordinatora projekta, pomocnika republickog sekretara za razvoj Branimira Gvozdenovica.

Od nedjelje u ponoc onemogucen je svim opstinskim organima dalji rad na birackim spiskovima, a promjene sadasnjeg stanja moguce su jedino po osnovu rjesenja Vrhovnog suda Crne Gore, i to sve do pet dana pred izbore 31. maja, saopstio je Gvozdenovic, napominjuci da za kvalitet birackih evidencija odgovornost snose nadlezni organi lokalne samouprave, a ne Sekretarijat za razvoj.

U trenutku kada je Sekretarijat za razvoj pristupio realizaciji projekta izrade CBS, u Crnoj Gori nije postojao jedinstven princip vodjenja birackih spiskova, a u vecini opstina biracka evidencija se vodila rucno, saopsteno je na konferenciji za novinare.

Oko 458.348 aktivnih biraca, koji su uneseni u CBS, 35.496 nema podatke o maticnom broju ili broju licne karte. Na pocetku je takviih bilo 93.554. Sada za 89.537 biraca nema podataka o mjestu rodjenja, dok je na pocetku takvih bilo 378.675. U CBS sada je 3.173 biraca bez podataka o adresi, dok ih je u vrijeme preuzimanja podataka od organa lokalne samouprave s tom falinkom bilo 34.050. Bez podataka o datumu rodjenja u CBS sada ima 37.510 biraca, a na pocetku ih je bilo 100.140. Broj duplih biraca (po osnovu maticnog broja) u okviru jedne opstine na pocetku je iznosio 8.075, da bi sada bio smanjen na svega 48. Na pocetku je duplih biraca u razlicitim opstinama bilo 8.581, a sada je takvih u CBS ostalo svega 862.

Kako je moguce da Sekretarijat za razvoj nije uspio da otkrije nepostojece, “fantom" birace na birackim spiskovima, a Socijalisticka narodna partija CG je otkrila da takvih ima vise od 9.000, pitao je novinar “Nase Borbe".

- Za “fantom" birace ja ne znam, niti mi imamo mehanizma da to kompjuterskim sistemom ustanovimo. Mi radimo analize na osnovu podataka koji se nalaze u birackim evidencijama. To znaci da vrsimo odredjene uporedne analize, odnosno obavjestavamo organe lokalne samouprave da to rade u skladu sa sluzbenim evidencijama. - Ja sam siguran da organi lokalne samouprave, uporedjujuci sa maticnim evidencijama umrlih, mogu da ustanove da li se odredjena umrla lica nalaze u birackim spiskovima. Sto se tice “fantom" biraca, ja sam uvijek pricao da je mali broj ljudi koji mogu da znaju ko su ti “fantom" biraci - kazao je Gvozdenovic.

Kada je rijec o tvrdnjama SNP CG da se u birackim spiskovima u Crnoj Gori nalaze odredjeni broj gradjana sa prebivalistem na teritoriji Srbije, Gvozdenovic je kazao da Sekretarijat za razvoj ne raspolaze bazom podataka Republike Srbije i da je upucen dopis MUP-u Srbije kako bi se moglo provjeriti ono sto tvrdi SNP CG.

Na zahtjev novinara da objasni kako sada ima oko deset hiljada manje biraca nego u vrijeme predsjednickih izbora, Gvozdenovic je objasnio da je sustina u novom nacinu obrade podataka, u skladu sa novom zakonskom regulativom.

D. Vukovic

Masovna provjera

Po raznim osnovama, vise od 120.000 grasana Crne Gore provjerilo je do sada da li se nalaze u birackim spiskovima, odnosno CBS. Gradjani su provjere mogli da obave putem telefona, preko govornog automata, na informativnim pultovima i posredstvom Interneta. Akcija “Provjerite..." bice nastavljena.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /