utorak, 12. maj 1998.

AMERICKI MEDIJI O BALKANSKOJ MISIJI HOLBRUKA I GELBARDA

U Beogradu zid odbijanja

Americki nacionalni radio najavio je da ce Klintonovi izaslanici pokusati u ponedeljak da se, u jos jednom razgovoru sa Milosevicem, izbore za neodlozni pocetak srpsko-albanskih pregovora uz posredovanje Felipea Gonzalesa

Slobodan Pavlovic
dopisnik “Nase Borbe" iz Vasingtona

Skepticni oko rezultata ponovnog susreta americkih posrednika sa predsednikom SRJ, u beogradskom Belom dvoru, ovdasnji komentatori konstatovali su juce sa zabrinutoscu da je bez nekog veceg uspeha zavrsena mirovna misija pojacane ekipe vasingtonskih izaslanika na Balkanu.

“Ricard Holbruk, kojeg je poslala Bela kuca da pokusa da smanji napetost u srpskoj pokrajini Kosovo, malo je sta postigao u razgovoru sa Milosevicem u Beogradu i sa Albancima u Pristini i Tirani" - kaze se tim povodom u izvestaju “Vasington Posta", uz prenosenje strahovanja inostranih diplomata u Beogradu da zbivanja na Kosovu pocinju ubrzano da izmicu svakoj kontroli, sa opasnoscu da se pretvore u oruzani sukob koji ce ugroziti sire balkansko podrucje.

Globalna TV mreza CNN izvestila je u nekoliko navrata o pojacanim sukobima i potpunom prekidu saobracaja na vaznoj kosovskoj saobracajnici Pristina-Pec, uz konstataciju da se borbe pojacanih srpskih policijskih snaga sa albanskim separatistima sve vise priblizavaju glavnom gradu nekad autonomne pokrajine Kosovo.

Americki nacionalni radio, sa svoje strane, najavio je da ce Klintonovi izaslanici Ricard Holbruk i Robert Gelbard pokusati u ponedeljak da se - u jos jednom razgovoru sa Milosevicem - izbore za neodlozni pocetak srpsko-albanskih pregovora o Kosovu uz posredovanje predstavnika OEBS Felipea Gonzalesa. Prema ovom radio izvestaju, bice to “poslednji pokusaj" americke diplomatije u ovoj fazi Klintonovih nastojanja da se vlasti u Beogradu navedu na potez koji “jedino moze da dovede do mirnog razresenja krize na Kosovu, kao i da istovremeno, zaustavi dalju medjunarodnu izolaciju Srbije".

“Njujork Tajms", u izvestaju iz Skoplja - a baveci se takodje temom mracnih balkanskih perspektiva - upozorava da je, prakticno, samo pitanje vremena kad ce se kosovska kriza preliti i u susednu Makedoniju. Kako u vidu talasa izbeglica, tako i oruzanom pobunom albanskih separatista koji mastaju o “Velikoj Albaniji".

Uz konstataciju da se (paralelno sa Kosovom) pojavljuje opasnost od jos jednog opasnog medjunacionalnog sukoba na Balkanu, vodeci americki list pise o porastu nezadovoljstva albanske manjine za koju se navodi da sacinjava najmanje jednu cetvrtinu stanovnistva Makedonije, dok s druge strane - kako se navodi - na listi nezaposlenih broj Albanaca uveliko premasuje 50 odsto.

Prenoseci izjavu jednog albanskog politickog aktiviste da Makedonija danas po mnogo cemu podseca na Bosnu iz onog perioda “pred pocetak rata 1992", “Njujork Tajms" upozorava da vlasti u Skoplju pocinju da primenjuju sve ostrije mere u slamanju otpora ekstremista iz redova Albanaca. I pored toga, kako se zakljucuje u ovom “Tajmsovom" napisu, narocito mladi Albanci u Makedoniji sve vise su zarazeni virusom “oslobodilacke vojske Kosova", sto pocinje i vrlo konkretno da se manifestuje kako prelaskom granice i ukljucivanjem u pokret otpora protiv srpskih vlasti na Kosovu, tako i pripremama za organizovanja slicne borbe i na domacem makedonskom terenu.

“U mojoj opstini nezaposlenost iznosi 80 odsto. Kako je onda moguce govoriti o saradnji? Mnogi ljudi veruju da ovo siromastvo predstavlja deo plana makedonske vecine da se isteraju Albanci. Sto je jos gore, dok vlast nastoji da razbije militantne Albance, isuvise je zaplasena da se obracuna sa makedonskim aktremistima, cije dve radikalne grupe medju sobom dele Makedoniju" - izjavio je za “Njujork Tajms" Mersel Bilalji, kojeg list predstavlja kao jednog od retkih albanskih poslanika koji jos nije podneo ostavku na svoje mesto u Sobranju.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /