sreda, 13. maj 1998.

ZASEDANJE OBA VECA SAVEZNE SKUPSTINE

O smeni Kontica 18. maja

Predlog o smeni Kontica i njegovog kabineta u Vecu gradjana podneo poslanicki klub Bulatoviceve SNP, a pridruzili se poslanici SRS i SNS Bozidara Bojovica. Inicijativu podrzali i poslanici JUL-a. Poslanici DS Perisic i Filipov prvo podrzali inicijativu, potom povukli potpise. Sednica oba veca zakazana za ponedeljak kada ce se raspravljati o predlogu

Podrska predlogu za smenu vlade: Ljubisa
Ristic, Snezana Stamenkovic i Zivko Sokolovacki
Foto: N. Stojanovic

Beograd. - Jucerasnje zasedanje saveznog parlamenta proteklo je u iznenadjenjima. Prvo i vece bila je inicijativa poslanika Socijalisticke narodne partije Crne Gore Momira Bulatovica za smenu saveznog premijera dr Radoja Kontica i samim tim i njegovog kabineta.

Inicijativu su podrzali poslanici Srpske narodne stranke Bozidara Bojovica, Srpske radikalne stranke i Jugoslovenske levice. Dvojica poslanika Demokratske stranke su prvo podrzali inicijativu, ali su potom povukli potpise.

I jos se opozicioni poslanici i novinari nisu ni povratili, a usledilo je sledece: prvo se, nakon kratkog trajanja, zavrsila sednica Veca republika, a niko tu inicijativu nije izneo pred poslanike. Potom se ocekivalo da je inicijatori podnesu u Vecu gradjana, ali se i ta sednica zavrsila nesto pre 19 casova, a zvanicnih predloga nije bilo.

Poslanici oba veca Skupstine Jugoslavije izjasnice se o poverenju saveznom premijeru Radoju Konticu u ponedeljak 18. maja, javila je sinoc Televizija Srbije, a prenela agencija Beta. Kako je javljeno, predsednici Veca gradjana i Veca republika Savezne skupstine Milomir Minic i Srdja Bozovic zakazali su za 18. maj sednice veca na kojima ce se raspravljati o inicijativi za smenu Radoja Kontica.

Kontic: Nijesam podnio ostavku

Nesto iza 17. casova u Saveznu skupstinu je dosao savezni premijer Radoje Kontic koga su novinari presreli pitanjem da li je podneo ostavku. On je na to kratko odgovorio: "Nijesam".

Medju opozicionim poslanicima i novinarima se pretpostavlja da veca o inicijativi juce nisu zvanicno obavestena zbog izjave potpredsednika Savezne vlade Vojina Djukanovica da ce Skupstina Crne Gore danas (u sredu) promeniti celokupnu svoju delegaciju u Vecu republika i tako spreciti smenjivanje Kontica. Drugi, pak, tvrde da je sve to samo jos jedna ujdurma Slobodana Milosevica i SPS-a (poslanici te partije nisu potpisali inicijativu) da bi uzdrmali crnogorsku javnost pred predstojece parlamentarne izbore 31. maja. Bilo kako bilo, u Saveznoj skupstini juce je prilicno podignuta temperatura.

Drugo iznenadjenje je bilo to sto, nakon prihvatanja u Vecu republika, Vece gradjana nije usvojilo predlog Savezne vlade da se rok za stupanje na snagu dva zakona - o preduzecima i o vlasnickoj transformaciji - produzi od 4. jula do 31. decembra ove godine. To znaci, da do daljeg ostaje na snazi zakonska odredba da sva preduzeca u SRJ moraju proceniti vrednost drustvenog kapitala kojim raspolazu do 4. jula. A kako ce usaglasavanje izmedju dva veca izgledati - tek ostaje da se vidi.

VOJIN DJUKANOVIC ZA DANAS NAJAVIO SEDNICU SKUPSTINE CRNE GORE

Smenicemo kompletnu delegaciju u Vecu republika

Beograd. - Potpredsednik Savezne vlade Vojin Djukanovic najavio je da ce se Republicka skupstina Crne Gore sastati vec danas i smeniti kompletan sastav svoje delegacije u Vecu republika:

- To ce biti u interesu Crne Gore i u interesu Jugoslavije, jer smenu Kontica predlaze grupa bezposlenjaka i ljudi koji idu po Crnoj Gori, bune i zavadjaju narod. Pravo je crnogorske skupstine da postavlja i menja poslanike u Vecu republika Skupstine Jugoslavije - rekao je Djukanovic, a na pitanje novinara zasto je bas ovaj trenutak izabran za Konticevu smenu, on je odgovorio da to rade grupe koje zele na zaobilazan nacin da dodju na vlast, jer osecaju da ce da izgube parlamentarne izbore u Crnoj Gori.

Nesto iza 17. casova u Saveznu skupstinu je dosao savezni premijer Radoje Kontic koga su novinari presreli pitanjem da li je podneo ostavku. On je na to kratko odgovorio: "Nijesam".

V. V.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /