sreda, 13. maj 1998.

ODLUKA SAVEZNE VLADE

Uvedena naknada za frekvencije

Beograd, Beta. - Jugoslovenska vlada donela je odluku o naknadama za privremeno koriscenje radio-frekvencija i televizijskih kanala, prvu takve vrste od 1990. godine. Odluka doneta 7. aprila, objavljena je u najnovijem broju "Sluzbenog glasnika SRJ". U petak istice rok za dodelu frekvencije na osnovu privremenog oglasa Saveznog ministarstva za telekomunikacije.

Odlukom objavljenom u "Sluzbenom listu" utvrdjuju se "kriterijumi za odredjivanje visine mesecne naknade za privremeno koriscenje radio-frekvencija i televizijskih kanala za sve korisnike". Kriterijumi su: broj stanovnika u podrucju servisne zone, stepen razvijnenosti, vrsta stanice i osnovica koja je izrazena u dinarima. Naknada se izracunava mnozenjem nabrojanih kriterijuma. Mesecna naknada uvecava se za 50 odsto "za koriscenje druge i svake sledece frekvencije ili tv kanala" kao i za svaku radio i tv-stanicu "koja se nalazi u radio, odnosno tv mrezi".

Iznos naknade utrvdjuje se pismenim ugovorom korisnika i saveznog ministarstva za telekomunikacije, a mesecna naknada za frekvenciju uplacuje se "do 5. u mesecu za naredni mesec" u korist saveznog budzeta. Zahtev za produzenje ugovora o koriscenju frekvencije podnosi se najkasnije 30 dana pre isteka roka na koji je ugovor zakljucen.

Kako su agenciji Beta rekli pravni zastupnici Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM), savezni Zakon o sistemima veza ne pominje naknadu za frekvencije. Mogucnost uvodjenja naknade pominje jedino Zakon o Radio-televiziji Srbije, rekli su ti strucnjaci.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /