sreda, 13. maj 1998.

REAGOVANJA O NAJAVAMA ZA SMENU RADOJA KONTICA

Zateceni, zbunjeni, proracunati...

Objasnivsi da ne daje izjave u ime svoje partije, SPS, vec iznosi licno misljenje, Zoran Lilic, potpredsednik Savezne vlade, novinarima je rekao da je inicijativa za Konticevu smenu legalna, te da je sa saveznim premijerom dobro saradjivao. Na pitanje kako bi mogla da izgleda nova vlada, Lilic je odgovorio da je to stvar koalicionih partnera, odnosno partija koje imaju vecinu u saveznom parlamentu. Milan Komnenic je izjavio da su poslanici SPO za inicijativu saznali na hodniku, te da o istoj nemaju stav, istakavsi da ce o inicijativi odluciti Glavni odbor te stranke.

Inace, najvece iznenadjenje je predstavljalo to sto su poslanici DS u Vecu gradjana potpisali inicijativu SNP CG za smenjivanje saveznog premijera. Miodrag Perisic je to novinarima objasnio kako demokrate zele da se konacno rascisti situacija u saveznim organima. Tek kasnije je u redakcije, pod oznakom hitno, stiglo saopstenje iz Demokratske stranke u kojem se kaze da njeni poslanici povlace potpise za inicijative za smenu Kontica.

Perisic i Filipov (DS) povukli potpise

Savezni poslanici Demokratske stranke u Vecu gradjana Savezne skupstine Miodrag Perisic i dr Predrag Filipov obavestili su juce popodne predsednika ovog Veca Milomira Minica da povlace potpise s inicijative za glasanje o poverenju predsedniku Savezne vlade dr Radoju Konticu.

Demokratska stranka smatra da premijer Kontic nije dobro obavljao svoj posao, kao i da je sve nadleznosti koje po Ustavu SRJ ima Savezna vlada prepustio u ruke Slobodana Milosevica.

Medjutim, smatramo da je pokretanje inicijative za smenu Kontica u ovom trenutku politicka manipulacija partija Momira Bulatovica, Slobodana Milosevica, Vojislava Seselja i Mirjane Markovic u kojoj poslanici Demokratske stranke ne zele da ucestvuju, kaze se u saopstenju.

Koordinator crnogorske delegacije u Vecu republika Milan Gajovic rekao je da Demokratska partija socijalista Crne Gore (12 poslanika u Vecu gradjana i 6 poslanika u Vecu republika) nece podrzati zahtev za smenjivanje saveznog premijera. "U svakom slucaju ostaje jos da se raspravi i razmisli, ali zahtev necemo podrzati jer to moze samo da produbi krizu i da oteza ukupnu situaciju u SRJ i situaciju pred predstojece izbore u Republici Crnoj Gori", rekao je Gajovic.

Predsednik Socijalisticke narodne partije (SNP) Crne Gore Momir Bulatovic izjavio je u programu Studija B da ocekuje da ce ostale politicke stranke u Saveznoj skupstini podrzati inicijativu SNP za izglasavanje nepoverenja Saveznoj vladi i premijeru Radoju Konticu. "Prvo zelimo da ustanovimo da li ce ova nasa inicijativa naici na prihvatanje i razumjevanje, a zatim cemo ispostovati ustavno pravo predsjednika SRJ da predlozi novog mandatara. Ocekujemo i vjerujemo da ce on biti iz Republike Crne Gore", rekao je Bulatovic u programu Studija B. Po njegovim recima, SNP je pokrenula inicijativu u uverenju da premijer Kontic "vise nije u stanju da adekvatno organizuje i rukovodi radom Savezne vlade, posebno imajuci u vidu nagomilane ekonomske, socijalne i politicke probleme u SRJ, kao i polazeci od novonastalih izazova na medjunarodnoj sceni".

Procedura

Predlog za glasanje o nepoverenju moze podneti najmanje 20 poslanika jednog veca Savezne skupstine. Prema Ustavu SRJ nepoverenje saveznom premijeru, odnosno Vladi, izglasano je kada se za to izjasni vecina od ukupnog broja poslanika u oba veca. U Vecu gradjana za smenjivanje premijera treba da glasa najmanje 71 od 138 poslanika, a u Vecu republika 21 od 40 poslanika. Stranke koje su podnele zahtev za smenjivanje saveznog premijera imaju 34 poslanika u Vecu gradjana i 14 poslanika u Vecu republika (odnosno 32, nakon povlacenja poslanika DS). O nepoverenju Saveznoj vladi moze se glasati najranije tri dana od podnosenja predloga.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /