sreda, 13. maj 1998.

KOSOVO U SENDVICU PREGOVORA I DETONACIJA

Amerikanci na Velaniji, Markovic objavio platformu

Novi "poverljivi" razgovori Holbruka i Gelbarda sa Rugovom. Posle 13. dijaloga sa predstavnicima etnickih zajednica, potpredsednik Vlade Srbije Ratko Markovic objavio platformu za resenje krize. Istovremeno, u jucerasnjem napadu na policiju ranjen jedan pripadnik MUP-a, a u pucnjavi poginuo Isuf Hajdari. Albanski izvori, izvestavajuci o istom dogadjaju, navode da su poginula i dvojica Albanaca

Dragan Banjac

Jos daleko od resenja: Robert Gelbard, Irahim
Rugova i Ricard Holbruk juce u Pristini

Pristina. - Setaju Amerikanci, setaju Albanci, a Srbi - glasio je jedan od mnogih komentara jucerasnjih zbivanja na Kosovu. Prvi se odnosi na visoku americku delegaciju koja je juce, po drugi put za poslednja dva dana posetila Pristinu i razgovarala sa predsednikom Demokratskog saveza Kosova Ibrahimom Rugovom, a drugi, svakako, na "podnevni korzo", dok se za poslednji za sada nista sa sigurnoscu ne moze prognozirati.

Pred kucom Ibrahima Rugove, predsednika DSK, u pristinskom naselju Velanija juce u 9.30 vec je bilo na desetine novinara i stotinak znatizeljnih stanara pomenutog uzvisenja, kada su ponovo stigli Robert Gelbard i Ricard Holbruk. Razgovori su potrajali nekoliko sati, a novinare je za to vreme zabavljala grupa omladinaca sa nekoliko povika i razvijenom americkom zastavom, a pricalo se dosta i o jutarnjoj pucnjavi i raciji policije u neposrednoj blizini.

Posle razgovora sa visokom americkom delegacijom Ibrahim Rugova se zahvalio Holbruku i Gelbardu na specijalnoj ulozi koju SAD zauzimaju u resenju kosovskog problema.

"Razgovarali smo o resenju problema mirnim i politickim sredstvima. Razgovarali smo i o drugim pitanjima o kojima ne mogu sada da govorim i razgovaracemo ponovo. Ja sam trazio slobodno i nezavisno Kosovo i obecao sam da cu apelovati na narod da se uzdrzi od reagovanja na srpske provokacije. Zatrazio sam takodje da se obustave provokacije vojske i policije koje bi mogle da pogorsaju situaciju koja je ovde ionako dramaticna", rekao je u svom kratkom obracanju novinarima Rugova. Ricard Holbruk je samo kratko kazao da ne moze da govori "o specificnostima detalja", jer smatra "da poverljivi razgovori treba da ostanu poverljivi". Holbruk je juce u Pristini posle razgovora sa Rugovom, kojima se nakon mozda dva sata pridruzio i Fehmi Agani, jedan iz grupe cetiri za buduce pregovore, kazao da su dve strane i dalje veoma udaljene.

U drugom planu razgovora sa Rugovom, o cemu svedoci i mali broj novinara, u Pristini je juce odrzan i trinaesti razgovor pregovarackog tima potpredsednika Vlade Srbije Ratka Markovica i predstavnika nekih etnickih zajednica na Kosovu. Dugo cekanje na Markovicevu izjavu, nakon koje po pravilu nema pitanja, pokrajinski sekretar za informacije Bosko Drobnjak pravdao je "sadrzajnim razgovorom", nakon cega je Markovic rekao:

- Posle vec dvomesecnih otpocinjanja resenja krize na Kosmetu, Kosovu i Metohiji, ovim metodama - metodama razgovora i pronalazenja politickih instrumenata, Vlada Republike Srbije, osecajuci obavezu prema instituciji dijaloga, izasla je sa konkretnim predlozima o kojima je na sastanku bilo reci.

Vlada je, po recima Markovica, nastojala da iz svakog razgovora proizadju odredjene ideje i da te ideje normativno razradi. S druge strane vlada je "sve vreme imala puno uvazavanje prema predstavnicima svih nacionalnih zajednica i bila vrlo svesna da je svest o etnickoj posebnosti pripadnika tih nacionalnih zajednica podjednako kod njih svih izrazena, nezavisna od njihovog broja". - Iz svih tih saznanja i odnosa prema dijalogu proizasla je vladina, da tako kazem, platforma o resenju krize na Kosmetu, Kosovu i Metohiji. Nekoliko je segmenata te platforme: najpre to su ljudska, gradjanska i prava nacionalnih manjina, zatim je to lokalna samouprava, to je regionalna autonomija i, najzad, to je nivo drzave i predstavljanje nacionalnih zajednica kao takvih u drzavi, odnosno pojedinim drzavnim funkcijama.

Markovic je ponovio da je ponudjena platforma Vlade Srbije "zaokruzena u pogledu tema, institucija i odnosa", ali da je otvorena za svaku raspravu i svaku vrstu "drugacijeg, pa i suprotnog gledista". "Svako ko ima zamerki na ovaj akt ima pravo i mogucnost da javno izrazi te svoje zamerke i primedbe".

Markovic je rekao da je poziv "albanskoj nacionalnoj zajednici" 5. maja upucen na osnovu "konkretne platforme", koja je "razradjena cak i u detalje, a Albance je pozvao da iznesu svoje drugacije predloge, svoju platformu, kako bi se poslo ka trazenju zajednickog resenja. "Mi smo spremni da u svako doba sednemo sa svima onima koji istinski zele resenje krize na Kosmetu, da razgovaramo", rekao je Markovic, kako bi se "utvrdila i jedna drugacija, ali platforma koja polazi od onog okvira za razgovor koji sam ja svojevremeno izneo u pismu gospodinu Rugovi, pozivajuci ga na razgovor".

Upitan da li su ovi razgovori ipak donekle u senci misije americke visoke delegacije na relaciji Beograd - Pristina - Tirana - Pristina - Beograd, Markovic je odgovorio negativno, naglasivsi da "svako radi svoj posao". Juce rano ujutru nedaleko od centra Pristine, kako saopstava ovdasnji Medija centar izvrsen je teroristicki napad na policajce. Tom prilikom "teroristi su se povukli u jednu kucu u Kacanickoj ulici odakle su pruzili jak otpor oruzjem i bombama", saopstava tim povodom MUP Srbije.

U vreme pucnjave ranjen je jedan policajac, a poginuo Isuf Hajdari (1940) iz Pristine, rodjen u selu Prapastica, kod koga je pronadjeno oruzje i municija. Pretresom kuce u Ulici kacanickoj 17a pronadjeno je vise automatskih pusaka kineske proizvodnje, oko hiljadu metaka kalibra 7,62 mm, dvadeset bombi i municija za automatsko oruzje kalibra 9 mm. Takodje, pronadjena je veca kolicina sanitetskog materijala, nozeva, vojnicki dvogled, busola, vise vojnih karata Kosova i sekcija Pristine, perike i raznovrsna odeca za maskiranje, kao i velika kolicina propagandnog materijala i brojna literatura - prirucnici i skice za teroristicku obuku". U saopstenju MUP Pristine je novinarima saopsteno da policija intenzivno traga za pociniocima ovog napada, a o istom dogadjaju kosovski Odbor za ljudska prava i kosovski Informativni centar navode da su u pristinskom naselju Muhadzer mahala prilikom policijske racije ubijena dva Albanca. Oni su u ulici koja se nalazi blizu centra grada stradali u jos nerazjasnjenim okolnostima. Ovu informaciju policija nije potvrdila.

Studenti protestuju i traze podrsku

Studenti su i dalje u prostorijama tehnickih fakulteta. Juce su se ponovo okupili u amfiteatru na Elektrotehnickom fakultetu, trazeci da se zamrzne odluka "Grupe tri plus tri" o normalizaciji stanja na Kosovu, zatim da se novi sporazum o obrazovanju uskladi sa zakonom i tako stvori pretpostavka za integraciju svih koji su sada van naseg sistema obrazovanja. Studenti, takodje, zahtevaju da se ponisti resenje Ministarstva prosvete o iseljenju studenata Masinskog, Elektrotehnickog i Gradjevinsko-arhitektonskog fakulteta, da se Nastavno-naucno vece Pristinskog univerziteta odredi prema resenju ministarstva, da se svi univerziteti nase zemlje odrede prema studentskim zahtevima, da to isto ucine i studenti ostalih univerziteta u Srbiji i dignu svoj glas podrske ovim zahtevima.

Studenti Pristinskog univerziteta traze da se njihovim nastojanjima pridruze rukovodstvo Pristine, okruga, Kosmeta i Srbije, zatim "dobronamerni gradjani kojima je stalo do zakonitog rada drzavnog univerziteta i naseg opstanka na Kosovu - simbolu svekolikog srpstva i zajednickog zivota", stoji u proglasu studentskog protesta u Pristini. Pristinski studenti su za danas u 15,30 najavili protestni skup zajedno sa gradjanstvom.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /