sreda, 13. maj 1998.

POCELA SEDNICA SKUPSTINE RS

Socijalisti traze raspravu i o Dodiku i o Krajisniku

Prva provera poverenja posle 100 dana:
Premijer Dodik i zamenik visokog predstavnika
UN za Bosnu Hans Sumaher na jucerasnjoj
sednici Skupstine RS u Banjaluci
Foto: Rojters

Banjaluka, FoNet, Beta. - U Banjaluci je juce pocela Peta sednica Narodne skupstine Republike Srpske (RS), na kojoj poslanici treba da razmotre izvestaje o radu Vlade u proteklih 100 dana i predstavnika RS u zajednickim organima BiH, javlja Srna. U radu Skupstine ucestvuje 80 poslanika, a sednici prisustvuju predsednik i potpredsednik RS Biljana Plavsic i Dragoljub Mirjanic, premijer Milorad Dodik, kao i clanovi Saveta ministara BiH iz RS. Predsednik parlamenta Dragan Kalinic obavestio je poslanike da zbog obaveza clan Predsednistva BiH Momcilo Krajisnik nije u mogucnosti da prisustvuje zasedanju, ali da ce doci danas. Sednici ne prisustvuje ministar za civilne poslove i komunikacije u Savetu ministara BiH Spasoje Albijanic, koji predvodi delegaciju Saveta na Evroazijskoj konferenciju u Sankt Petersbugru. Kao gost na sednici parlamenta, koja ce trajati dva dana, prisustvuje i zamenik visokog predstavnika Hans Sumaher.

Socijalisticka partija Republike Srpske (SP RS) se zalaze da Skupstina RS istovremeno raspravlja o radu vlade i srpskim predstavnicima u zajednickim organima Bosne i Hercegovini (BiH). Zamenik predsednika kluba poslanika te stranke Mile Mirkovic rekao je danas na konferenciji za novinare u Banjaluci da socijalisti insistiraju da se rasprava o radu vlade i clana Predsednistva BiH iz RS vodi istovremeno i uz prisustvo svih clanova tih tela. "Ako Momcilo Krajisnik (clan Predsednistva BiH) ne dodje na skupstinsko zasedanje, zahtevacemo da se ne raspravlja ni o radu vlade", rekao je portparol socijalista Igor Radojicic.

Poslanici socijalista trazice da se u dnevni red uvrsti Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektroprivredi, s ciljem da se sediste te institucije prenese u Trebinje, koje trenutno proizvodi 48 odsto elektricne energije u RS i ima svu potrebnu infrastrukturu, rekao je Mirkovic. Takodje ce zahtevati izmenu Poslovnika o radu parlamenta, kojim treba precizirati da sediste parlamenta postane Banjaluka, dodao je, objasnivsi da sve znacajne drzavne institucije treba da budu u Banjaluci, upravo zbog koordinacije rada. Poslanici socijalista ce predloziti i amandman na Predlog zakona o izmenama Zakona o Ustavnom sudu RS, zahtevajuci da sudije ne mogu biti poslanici, odbornici i clanovi politickih stranaka, sto bi trebalo da obezbedi njihov potpuno autonoman rad. Socijalisti traze i da se sa dnevnog reda skinu nacrti zakona o prestanku vazenja Zakona o koristenju napustene imovine, te o izmenama i dopunama Zakona o stambenim odnosima, rekao je Mirkovic. On smatra da ti zakoni nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH i da njima treba predvideti ne samo mogucnost povratka izbeglica vec i zamenu i nadoknadu imovine.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /