sreda, 13. maj 1998.

INTEGRALNI TEKST ZAKLJUCAKA O BIVSOJ JUGOSLAVIJI USVOJEN NA SASTANKU MINISTARA SPOLJNIH POSLOVA G-8

Podrska autonomiji, osuda terorizma i nasilja na Kosovu

Duboko smo zabrinuti zbog povecanja nasilja i sve vece polarizacije na Kosovu, a narocito zbog preterane upotrebe sile od strane srpskih snaga. Apsolutno odbacujemo terorizam i dostavljanje oruzja teroristima, kao i upotrebu nasilja koju naoruzani ekstremisti koriste kao sredstvo za ostvarivanje politicke promene. Snazno se protivimo nezavisnosti za Kosovo i nastavku neprihvatljivog statusa kvo, a podrzavamo unapredjenje statusa i autonomiju Kosova. Najpreca odgovornost vlade u Beogradu je da trazi resenje kroz pregovore i da osigura pridrzavanje vladavini prava, zastiti svih gradjana i cuvanju ljudskih i gradjanskih prava.

Pozivamo vlasti u Beogradu i vodjstvo kosovskih Albanaca da odmah pocnu proces dijaloga bez preduslova s bilo koje strane, a Beograd pozivamo da prihvati medjunarodno ucesce u pregovorima. Takodje, potpuno podrzavamo angazovanje Felipea Gonsalesa kao licnog predstavnika predsedavajuceg OEBS-a i specijalnog predstavnika Evropske unije za SRJ i trazimo da vlasti u Beogradu u potpunosti saradjuju s njim.

Nalazenje politickog resenja na Kosovu kroz dijalog u interesu je svih ljudi u regionu. Spremni smo da podupremo jasan i dostizan put za punu integraciju Beograda u medjunarodnu zajednicu. Medjutim, u svetlu neuspeha Beograda da otpocne dijalog za donosenje politickog resenja na Kosovu, Kanada, Francuska, Nemacka, Italija, Ujedinjeno kraljevstvo, Sjedinjene Drzave i Evropska komisija dogovorili su se da sprovedu odluku clanica Kontakt grupe da zamrznu sredstva koja vlade SRJ i Srbije drze u inostranstvu i da zaustave nove investicije u Srbiju. Japan podrzava ovaj pristup i razmotrice moguce delovanje. Ohrabruju se i druge zemlje da poduzmu slicne akcije. Ruska federacija se ne prikljucuje ovim merama.

Medjunarodna zajednica i mi, G-8, ulozili smo dosta napora da donesemo mir Bosni i sirem regionu. Odlucni smo da u saradnji s relevantnim medjunarodnim organizacijama radimo na resavanju problema izbeglica i razmestenih lica u ovom regionu. Reseni smo da zajedno radimo na pojacanju bezbednosti svih zemalja u regionu i da se pridrzavamo principa nepovredivosti granica.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /