cetvrtak, 14. maj 1998.

NEKI NOVI OBICAJI

Rukovanje s Rugovom

Pise: Stojan Cerovic

Milosevic licno ce uzivo videti Rugovu licno. Verovatno ce se cak i rukovati. Sedece u istoj sobi i za istim stolom i pregovarati o tome kako da se Albancima vrati ono sto im je oduzeto pre desetak godina, a da Srbi to ne primete. Na prvi pogled to izgleda nemoguce, ali moze ispasti vrlo prosto. Srbi, na primer, nisu primetili ni da su se ovih dana dvojica Amerikanaca ovde intenzivno bavila upravo onim protiv cega je narod bio pozvan da ustane i na referendumu kaze NE.

Nadam se da sad nikome nece pasti na um da zahteva ponistenje postignutog sporazuma o pocetku dijaloga, samo zato sto je do toga doslo uz strano posredovanje. Valjda je sad jasno da se Milosevic i Rugova nikad ne bi mogli sresti osim preko zajednickog prijatelja. A njihov zajednicki prijatelj moze biti samo stranac, sto proizlazi iz karaktera danasnjih srpsko-albanskih odnosa. Zato je ono s referendumom bilo totalna besmislica.

Ako je, dakle, referendum odbacen i prenebregnut posle samo tri nedelje, onda mozemo da biramo da li da se divimo velicini i ociglednosti politicke gluposti, ili brzini ucenja i uvidjanja greske. Ali, to je, recimo, proslost. Predstoje pregovori i to bez Ratka Markovica, a bojim se i bez predstavnika kosovskih Egipcana. Ta probna epizoda je zavrsena i bice zaboravljena isto kao i referendum.

Ni to, recimo, vise nije toliko vazno. Preostaje da se vidi da li susret Milosevica i Rugove u ovom trenutku moze da dovede do preokreta i zaustavi nasilje na Kosovu. Taj susret je, barem s diplomatske tacke gledista, svakako veliki uspeh i dokaz da je Holbruk zbilja postao majstor za balkanske poslove i poslovodje. Medjutim, oni koji po Kosovu pucaju mozda ne umeju da cene diplomatske prodore. Ako Milosevic moze da zaustavi svoju policiju, pitanje je da li Rugova ima veceg uticaja na OVK.

Nema sumnje da tempo sukoba diktiraju albanski gerilci, koji mogu da biraju mesto, vreme i cilj svojih napada, a izgleda da su se tek malo zagrejali. Oni bi mogli odustati i poslusati Rugovu tek ako bi im obecao nesto krupno sto, medjutim, Milosevic za sada nije u stanju da mu ponudi, posto i srpska strana ima svoja ocekivanja. Zato mi se cini da ce se na Kosovu jos opipavati misici i brojati lesevi. A pregovori ce teci svojim tokom, dok se u nekom trenutku ne postigne neka ravnoteza izmedju stanja na terenu i onoga za stolom.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /