cetvrtak, 14. maj 1998.

STA SE KRIJE IZA INICIJATIVE ZA SMENJIVANJE SAVEZNOG PREMIJERA

Pojas za spasavanje Bulatovica

Smenjivanjem Kontica i njegovog kabineta Milosevic zeli da ojaca Bulatoviceve i oslabi Djukanoviceve pozicije uoci parlamentarnih izbora u Crnoj Gori. Povlacenje crnogorske delegacije iz Veca republika Skupstine SRJ potez kojim ce Podgorica parirati Beogradu

Beograd. - Pokretanjem inicijative u saveznom parlamentu za smenjivanje premijera Kontica i njegovog kabineta, Milosevic, preko svog pulena Bulatovica cija je partija (SNP CG) formalno podnela taj zahtev (a pridruzili su joj se JUL, radikali i Bojovicevi narodnjaci), zapravo zeli da oslabi poziciju Djukanoviceve reformske koalicije uoci parlamentarnih izbora u Crnoj Gori. Ne iskljucuje se ni mogucnost da se ovim otvara prostor i za ulazak radikala u Saveznu vladu a DPS CG ce kako je najavljeno sazvati vanrednu sednicu republickog parlamenta na kojoj ce biti doneta odluka o povlacenju crnogorske delegacije iz Veca republika Skupstine SRJ.

Jozef Kasa, predsednik SVM smatra da je krajnje vreme za srpsko-crnogorski dijalog, a Novak Kilibarda predsednik NSCG kaze: “Cim je Slobodan Milosevic osetio da Bulatovic gubi izbore 31. maja u Crnoj Gori on se postarao da ga dovede na mesto saveznog premijera kako bi mogao da sa saveznog nivoa i dalje nanosi zlo Crnoj Gori".

Prema recima Zarka Rakcevica predsednika SDPCG “crnogorske dogmatske snage, lazni levicari i nacionalisti" se spremaju da posle pravnog politickog i ekonomskog nasilja nad Crnom Gorom, a posle poraza na lokalnim izborima 31. maja, posegnu i za vanrednim stanjem i vojnopolitickim nasiljem. Prema pisanju podgoricke “Pobjede" koja se poziva na pouzdane izvore bliske SNPCG novi savezni premijer ce biti Danilo Vuksanovic, bivsi generalni direktor Kombinata aluminijuma i clan najuzeg rukovodstva SNP-a.

Danas dogovor o vanrednoj sednici parlamenta Crne Gore

Podgorica. - Kako saznaje “Nasa Borba", za danas je zakazan sastanak predsjednika crnogorskog parlamenta Svetozara Marovica sa sefovima poslanickih grupa, radi dogovora o zakazivanju vanredne sjednice parlamenta. Vanredna sjednica je nezvanicno najavljena zbog promjene sastava crnogorske delegacije u Veijecu republika saveznog parlamenta, kako bi bila sprijecena smjena saveznog premijera Kontica i njegovog kabineta.

D. V.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /