cetvrtak, 14. maj 1998.

BERZA BANJA I KLIMATSKIH MESTA SRBIJE

Polupansion od 70 do 220 dinara

Vrnjacka Banja. - Domaci turisti ce ovoga leta u banjama i klimatskim mestima Srbije dnevni polupansion moci da obezbede po ceni od 70 dinara (Banja Koviljaca), do 220 dinara (banja Vrnjci). Strani turisti koje u turistickim mestima Srbije ocekuju u vecem broju nego prosle godine placace 30-50 odsto vise cene, a neke banje su za njih odredile cenu od 50 maraka po osobi.

Na juce otvorenoj devetoj Berzi banja i klimatskih mesta Srbije u Vrnjackoj Banji, gde se pored stotinak domacih izlagaca pojavljuju i predstavnici madjarske banje Djula, bugarskih, grckih i makedonskih turistickih preduzeca, receno je da je vecina hotelskih preduzeca u Srbiji zadrzala stare cene. I pored promene kursa dinara i rasta cena ostalih proizvoda, aranzmane po istoj ceni prodaju u Vrnjackoj, Niskoj, Mataruskoj, Bogutovackoj banji... U Sokobanji, Prolom i Banji Koviljaci cene su povecane od 5 do 15 odsto, na Divcibarama od 20 do 45 odsto, na Zlatiboru 25, a rekorder poskupljenja je Vranjska banja koja je duplirala cene. Medjutim negde su u borbi za goste cak i snizili cene.

Najavljujuci povecanje turistickog prometa u banjama i klimatskim mestima Srbije Jovan Popesku, direktor Turisticke organizacije Srbije je svoj optimizam potkrepio cinjenicom da je turisticki promet u Srbiji u prva tri meseca ove godine porastao za oko 20 odsto (gledajuci broj nocenja).

Slobodan Cerovic, ministar turizma, koji je otvorio Berzu banja prokometarisao je da na turisticki promet ne uticu samo zbivanja u samoj zemlji (kako kaze i rat u Golfskom zalivu je svojevremeno turisticki promet u Srbiji smanjio za 30 odsto) ali je rekao da ce sve dok ne dodje do stabilizacije politickih i ekonomskih prilika u Srbiji turizam hramati.

J. P.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /