cetvrtak, 14. maj 1998.

PREDLOZENE IZMENE ZAKONA O POREZU NA DOHODAK GRADJANA U SRBIJI

Na vecu platu, vece i dazbine

Gradjani koji ostvare veci neto prihod od 72.000 dinara placace na kraju godine porez po proporcionalnim stopama od 10, 15 i 20 odsto

Prema predlogu izmena Zakona o porezu na dohodak gradjana, koji je Vlada Srbije dostavila Narodnoj skupstini, ubuduce ce manje biti oporezovane plate i ostala primanja gradjana, ali ce biti povecan broj poreskih obveznika. Umesto sadasnje proporcionalne stope na zarade i druga licna primanja gradjana od 14 odsto, izuzimajuci garantovane zarade, trebalo bi da se primenjuje progresivna skala od 15 do 30 odsto. Na svaki dinar primanja zaposlenih izdvajace se prosecno 0,98 dinara poreza i doprinosa, umesto sadasnja 1,24 dinara.

Da su zakonska resenja koja uskoro treba da razmatraju skupstinski poslanici primenjivana tokom prosle godine republicki budzet bi bio manji za 2,5 milijardi, a procena je da ce u drugoj polovini ove godine njihovom primenom prihodi u republickoj kasi biti umanjeni za 1,5 milijardi dinara. Ovaj gubitak, kako navode predlagaci izmenjenog zakona, bice nadoknadjen povecanim zahvatanjima iz sive ekonomije, smanjenjem broja onih koji su oslobodjeni placanja poreza, kao i planiranim prihodima od naplate godisnjeg poreza na dohodak gradjana. Oko 200 miliona dinara tokom ove godine trebalo bi da se slije u republicki budzet posle primene predlozenih resenja da porez placaju gradjani koji tokom godine uknjize prihod veci od 72.000 dinara. Predlozena je progresivna skala prema kojoj na zbir neto prihoda veci od ove sume do 60.000 dinara se oporezuje po skali do 10 odsto, od 60.000 do 120.000 dinara stopa je 15, a za prihode veci od 120.000 dinara 20 procenata.

Za gradjane koji ce morati da placaju porez na godisnji dohodak predvidjene su i kreditne olaksice. Tako ce poreski obveznici po ovom osnovu imati pravo na poreski kredit u iznosu 30 odsto obracunatog poreza za jednog izdrzavanog clana porodice i po 10 odsto za svakog sledeceg, ali ukupno umanjenje ne moze biti vece od 50 odsto obracunatog poreza. Takodje, porez ce im biti umanjen i za iznos uplacenog poreza i drugih javnih dazbina na imovinu.

M. V.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /