cetvrtak, 14. maj 1998.

MINISTARSTVO UNUTRASNJIH POSLOVA RS

Krivicna prijava protiv bivseg premijera Klickovica

Banjaluka, Beta. - Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske podnelo je krivicnu prijavu nadleznom javnom tuzilastvu protiv bivseg premijera Gojka Klickovica zbog zloupotrebe polozaja i ovlascenja cime je 1997. godine ostecen budzet RS za 41.408. 678 dinara. To su juce u Banjaluci, u jednoj od pauza petog skupstinskog zasedanja, saopstili ministar MUP-a Milovan Stankovic i nacelnik Kriminalisticke policije Dragomir Jovicic.

U pisanom saopstenju, podeljenom novinarima, navodi se da je Kriminalisticka policija utvrdila da je Klickovic 24. decembra 1997. godine u svojstvu premijera potpisao resenje o otpisu neplacenih obaveza po osnovu poreza na promet, akciza, taksi i dospelih kamata Osnovnom drzavnom preduzecu “Fabrika duvana" Banjaluka. U saopstenju se istice da o tome nije raspravljano na sednici tadasnje Vlade, iako se radilo o iznosu od 18.726.686 dinara, za koji je, u stvari, ostecen budzet RS.

U saopstenju se jos navodi da je Klickovic 16. maja 1997. godine potpisao akt kojim se od Republicke uprave carina trazi da se izuzetno omoguci rad slobodne carinske prodavnice Mesovitog preduzeca “Bankom" Zvornik, iako po tadasnjim zakonskim propisima takve prodavnice nisu mogle raditi na granicnim prelazima prema Saveznoj Republici Jugoslaviji. MUP precizira se da je prodavnica radila u periodu od 28. maja do 19. jula 1997. godine i da je ostvarila promet od 9.561.837 nemackih maraka na koji nije placena poreska obaveza u iznosu od 22.682.992 dinara.

“Bivsi premijer, gospodin Gojko Klickovic je trenutno nedostupan MUP-u RS, a prema nasim operativnim saznanjima, on se nalazi na podrucju SRJ i za njim je raspisana poternica", pise na kraju saopstenja. Jovicic je rekao novinarima da se Klickovic najcesce nalazi na podrucju Beograda, da su ostvareni dobri kontakti sa “kolegama iz MUP-a Srbije i SRJ, koji su obecali pruziti pomoc i saradnju na pronalazenju bivseg premijera".

On je istakao da je prijava sa dokazima dostavljena nadleznom javnom tuzilastvu i Ministarstvu pravosudja RS, te da ocekuje da saradnja sa MUP-om Srbije i SRJ postane jos intenzivnija, posebno u resavanju sluccajeva privrednog kriminala, “jer su nasi privredni subjekti uglavnom dobavljali robu iz SRJ". Stankovic je naglasio da ce se iskrenost te saradnje “potvrditi izrucenjem Klickovica".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /