cetvrtak, 14. maj 1998.

IZJAVA GREJEMA BLUITA, ZAMENIKA GLAVNOG TUZIOCA HASKOG TRIBUNALA

Biljana Plavsic nije nikada optuzena

Podjednako kategoricno i jasno u Bluitovoj se izjavi odbacuju i insinuacije da je Tribunal pod politickim uticajem, tj. pritiskom, “povukao" optuznicu i nalog za hapsenje predsednice Republike Srpske

Mirko Klarin
dopisnik “Nase Borbe" iz Haga

“Biljana Plavsic nije nikada optuzena od strane ovog Tribunala, niti je Tribunal ikada izdao bilo kakav nalog za njeno hapsenje", izjavio je juce Grejem Bluit, zamenik glavnog tuzioca Medjunarodnog krivicnog suda za bivsu Jugoslaviju.

Na takvu se izjavu, uprkos praksi Tuzilastva da se javno ne izjasnjava o (ne)postojanju tzv. tajnih, ili “zapecacenih", optuznica, Bluit odlucio zbog upornih insinuacija austrijskih, bosanskih i hrvatskih medija da je Biljana Plavsic 6. maja na beckom aerodromu ipak “uhapsena", tj. privremeno zadrzana, na osnovu naloga za hapsenje koji je, navodno, Tribunal izdao 10. avgusta 1995. U nekim od tih medija se, takodje, uz pozivanje na “pouzdane izvore", insinuira kako je Tribunal u januaru ove godine - kada je Biljana Plavsic postala “kooperativna" s medjunarodnom zajednicom - “upozoren da povuce nalog za njeno hapsenje." U svetlu takvih insinuacija, Bluit se - kako se navodi u sinoc objavljenom saopstenju - odlucio “na najjasnije mogucu izjavu"... citiranu u uvodnoj recenici ovog izvestaja.

Podjednako kategoricno i jasno u Bluitovoj se izjavi odbacuju i insinuacije da je Tribunal pod politickim uticajem, tj. pritiskom, “povukao" optuznicu i nalog za hapsenje predsednice Republike Srpske. Bluit podseca da su Savet bezbednosti i Statut Tribunala poverili punu nezavisnost njegovom tuziocu, te da Luiz Arbur smatra to “fundamentalnim principom" svog delovanja. “Svaki pokusaj politickog uticaja" - istice Bluit - “ne samo sto se ne bi tolerisao, vec bi odmah bio javno osudjen."

Kada je vec odstupio od utvrdjene prakse Tuzilastva, Bluit je iskoristio i priliku da ospori one medijske izvestaje u kojima se - iz proslonedeljnog ukidanja optuzbi protiv 14 bosanskih Srba - izvlaci zakljucak da su “optuznice iz 1995. podignute bez pouzdanih dokaza, te da lako mogu da budu povucene". Te godine su, podsetimo, optuzeni i Radovan Karadzic i Ratko Mladic, i to po dva puta: “opstom" i “srebrenickom" optuznicom. Povodom takvih spekulacija, Bluit podseca na izjavu Luiz Arbur koja je nakon povlacenja optuzbi protiv 14 bosanskih Srba izricito naglasila da to ne cini zbog nedostatka dokaza, zadrzavajuci pravo da iste optuzene - ako se izmene okolnosti - ponovo optuzi za ista ili neka druga dela. Arbur je, istom prilikom, ponudila pomoc pravosudnim organima Bosne i Hercegovine i-ili Republike Srpske... ukoliko odluce da sami, u dobroj veri, utvrdjuju odgovornost bilo kog od pomenute cetrnaestorice za teska krsenja medjunarodnog human! itarnog prava u logorima Omarska i Keraterm.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /