cetvrtak, 14. maj 1998.

KOSOVSKE REAKCIJE POVODOM NAJAVE SUSRETA MILOSEVICA I RUGOVE

Optimizam i nespokojstvo

Rugova se nije pojavio na sastanku G-15, iako je to bilo najavljeno. Protivnici predsednika DSK obilato koriste njegov “poprilican ustupak srpskoj strani". Miljazim Krasnici kao neshvatljivo ocenio odlaganje sednice Glavnog odbora DSK

Dragan Banjac

Pristina. - Koliko god da je vest koja je ovde stigla u noci izmedju utorka i srede, a tice se konacnog privodjenja Milosevica i Rugove za zeleni sto, bila u prvi mah optimisticna i za jedne i za druge, ona kao da je istovremeno unela i (ocekivanu) dozu nespokojstva. Pre svega, treba reci da je u opticaju bila informacija da se ovde (juce) ponovo vracaju dva vec dobro poznata americka emisara Robert Gelbard i Ricard Holbruk, sto je, bez obzira sto niko ne sumnja da pomenute diplomate rade odgovoran, ozbiljan posao vredan postovanja, dobila i druge komentare tipa onih da je to sve vec pomalo smesno. U Pristini se ponovo sastala Grupa 15 i mimo obicaja juce nije bilo izjava ni saopstenja. Portparol Bljerim Salja nije hteo da govori, kao ni nekoliko drugih istaknutih clanova te grupe - Mahmut Bakali, Hidajet Hiseni i Skeljzen Malici. Ipak se culo da je “neshvatljivo da se na sastanku nije pojavio i Ibrahim Rugova iako je to bilo najavljeno", rekao je za nas list jedan od petnaestorice koji je zeleo da ostane anoniman. Svoje tvrdnje potkrepio je najnovijom odlukom i pristankom da albanska strana, odnosno predsednik DSK u petak ode “gore", kao i “sve komplikovanom situacijom na terenu, gde svakoga dana ima poprilicno zrtava i razranja".

U Pristini se to tumaci kao poprilican ustupak srpskoj strani, sto protivnici predsednika DSK obilato koriste. Ide se cak dotle da je sve sracunato na politicku diskvalifikaciju Ibrahima Rugove i da u tom poslu Amerikanci pomazu Milosevicu.

Akcenat se za sada stavlja na olako prihvatanje razgovora bez posrednika i to jos u Beogradu. Neki misle i suprotno - da ce biti posredovanja (“sto su Amerikanci u svemu") i da Milosevic zapravo pomaze Rugovi da “uskakanjem u sedlo" dobije tako potrebnu politicku transfuziju.

Slicnih razmisljanja ima ne samo u Grupi G-15 nego i u samom DSK. Tako se juce povodom odlaganja sednice Glavnog odbora najvaznije albanske partije oglasio Miljazim Krasnici, predsednik Informativne sluzbe DSK, koji je ovo odlaganje okarakterisao kao neshvatljivo. Krasnici je rekao da je pomenuti sastanak i u slucaju da nije ranije bio zakazan trebalo hitno sazvati “kako bi se razgovaralo o situaciji na Kosovu, a narocito nakon izjave Holbruka i Gelbarda", jer njihove reci, prema tvrdnji Krasnicija “mogu da zabrinu obicnog Albanca, pre svega zato sto nigde nije pomenuta treca strana koja treba da posreduje u predstojecim pregovorima u vezi Kosova".

Krasnici takodje misli da je Glavni odbor DSK juce trebalo da zauzme jasan stav, pogotovo pre 15. maja kada bi se, prema ranijim najavama trebalo da konstituise parlament Kosova. Njegovu izjavu preneo je i Kosovski informativni centar koji, interesantno, nije imao siri komentar Rugovinog pristanka da se u petak “vidi sa Milosevicem".

Zanimljivo je da je u krugovima ovdasnjih politickih analiticara, ali i nekih novinara inostranih medija odlazak Rugove u Beograd gotovo u zasenak bacila vest da bi se uskoro na celu Savezne vlade umesto Radoja Kontica mogao naci Momir Bulatovic. To bi, prema ovdasnjim razmisljanjima tok izbora u Crnoj Gori okrenulo u sasvim drugom pravcu i umnogome uticalo na los razvoj buducih odnosa na Kosovu. Nezavisni sindikat Rudnika Trepca objavio je juce informaciju da je rudnik napustila i poslednja grupa od 29 rudara iz Poljske. Njih 52 odlaze iz Trepce pre planiranog roka i zbog novonastale situacije na Kosovu.

Incidenti u klinskim selima Dolac i Cerovik

Srpski izvori navode da je juce oko 10 casova u blizini sela Dolac u opstini Klina bilo napada na policijsku patrolu, kao i u selu Rakos nedaleko od puta Kosovska Mitrovica - Pec u drenickom regionu, gde je zbog cestih napada na policijski punkt saobracaj bio prekidan.

Kosovski informativni centar juce je izvestio da je u sredu ujutru izmedju pet i sest casova policija granatirala selo Cerovik kod Kline, odnosno naselje Krasnicija. Pominje se “nekoliko ostecenih kuca", ali nema podataka o eventualnim zrtvama i drugim razaranjima. Na kraju izvestaja se kaze da je pre pocetka napada granatama srpska policija pokusala da udje u Cerovik, ali su im, kako se kaze, stanovnici tog sela pruzili veliki otpor.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /