cetvrtak, 14. maj 1998.

RICARD HOLBRUK I ROBERT GELBARD U BANJALUCI

Svet postuje Vladu RS

Banjaluka, Beta. - Bivsi specijalni izaslanik americkog predsednika za Balkan Ricard Holbruk izrazio je juce u Banjaluci postovanje prema novom rukovodstvu Republike Srpske i ocenio da ce predstojeci izbori u BiH predstavljati izbor izmedju proslosti i buducnosti. Holbruk je to izjavio na konferenciji za stampu, nakon sto su on i specijalni izaslanik SAD za Balkan Robert Gelbard razgovarali sa predsednicom i premijerom RS Biljanom Plavsic i Miloradom Dodikom. On je naglasio da RS “sada vodi novo rukovodstvo, orijentisano ka buducnosti, i koje je na briselskoj konferenciji dobilo pomoc koja ce direktno ici na dobrobit naroda RS".

“Mi smo dosli u Banjaluku da izrazimo nase postovanje novom rukovodstvu RS", rekao je Holbruk. “Moram da kazem da je postovanje prema RS poraslo i u svetu, jer ste se opredelili za implementaciju Dejtonskog sporazuma, opredeljeni ste da prelazite liniju razgranicenja kako bi ljudi iz RS saradjivali sa ljudima Federacije BiH", dodao je arhitekta Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Specijalni izaslanik americkog predsednika za Balkan Robert Gelbard je rekao da ce SAD same u toku ove godine direktno pomoci RS u iznosu od sto miliona dolara. Predsednica RS Biljana Plavsic izjavila je da su razgovori sa americkim diplomatama bili bazirani na buducnosti i ekonomskom oporavku RS, te o predstojecim septembarskim izborima. On je naglasila da uvodjenje sankcija “moze vrlo negativno da se reflektuje na RS". Ona je dodala da u SRJ zivi 250.000 izbeglica i da ce se taj talas izbeglica preliti u RS, gde nece biti sankcija. Predsednik Vlade RS Milorad Dodik izrazio je zahvalnost americkoj Vladi koja je “stvorila dobre uslove da RS na Donatorskoj konferenciji ima jednak tretman kao Federacija BiH". On je rekao da u toku briselske konferencije nikakvih pritisaka nije bilo na Vladu RS, izuzev zahteva za provodjenje Dejtonskog sporazuma.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /