cetvrtak, 14. maj 1998.

STA SADRZI PLATFORMA VLADE SRBIJE ZA DIJALOG S KOSOVSKIM ALBANCIMA

Nacionalna veca - zastita od majorizacije

Osnovna je ideja da se u Pokrajinskoj skupstini i u mesovitim kosmetskim opstinama obrazuju nacionalna skupstinska veca koja bi donosila usaglasene odluke

Beograd. - Obrazovanje nacionalnih veca u Pokrajinskoj i opstinskim skupstinama s mesovitim stanovnistvom, koja bi donosila usaglasene odluke, sustina je Nacrta privremene statutarne odluke Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija i Nacrta zakona o lokalnoj samoupravi koji cine platformu Vlade Srbije za pregovore s kosovskim Albancima.

Statutarna odluka, koju donosi parlament Srbije, kako bi mogli da budu raspisani pokrajinski izbori, predvidja da Pokrajina ima svoju skupstinu, Izvrsno vece i organe uprave u cijem radu su u sluzbenoj upotrebi srpski jezik i cirilicno pismo, kao i albanski i turski jezik i njihova pisma, na nacin utvrdjen Zakonom.

U slucaju da akt, za cije je usvajanje potrebna saglasnost svih veca ili dve trecine, nije usvojen u svim vecima, odnosno u dve trecine veca u istovetnom tekstu, veca obrazuju zajednicku komisiju za usaglasavanje koju sacinjavaju po dva poslanika iz svakog veca. Komisija utvrdjuje usaglasen predlog akta vecinom glasova od ukupnog broja clanova komisije.

Pokrajinska skupstina

Pokrajinsku skupstinu cinila bi sest veca i to: Vece Srba i Crnogoraca, Vece Albanaca, Vece Turaka, Vece Muslimana, Vece Roma i Vece drugih nacionalnih zajednica i nacionalno neopredeljenih gradjana. Ova veca imala bi po 20 poslanika.

Skupstina bi odlucivala na zajednickim sednicama svih veca, ako odlukom nije drugacije odredjeno, s tim sto bi se, prilikom odlucivanja, svako vece izjasnjavalo posebno. Skupstina bi, prema predlozenim resenjima, odlucivala saglasnoscu svih veca.

Ako Pokrajinska skupstina ne usvoji usaglasen predlog akta u roku od mesec dana od obrazovanja komisije, a odlaganje donosenja tog akta bi moglo da izazove stetne posledice, akt kojim se utvrdjuje sporno pitanje moze, na predlog najmanje jednog veca, doneti Narodna skupstina. Akt Narodne skupstine primenjivao bi se do donesenja pokrajinskog akta, a najduze godinu dana od dana njegovog stupanja na snagu.

Nacrtom privremene statutarne odluke predvidjeno je da prava, duznosti i odgovornosti predsednika Pokrajinske skupstine vrsi njeno predsednistvo, ciji bi clanovi bili predsednici svih skupstinskih veca. Predsednistvo bira jednog od predsednika veca za predsedavajuceg u predsednistvu za period od tri meseca po redosledu utvrdjenom skupstinskim poslovnikom. O pitanjima iz svoje nadleznosti predsednistvo odlucuje saglasnoscu svih predsednika veca, sem ukoliko ovom odlukom nije drugacije uredjeno.

Sekretar Pokrajinske skupstine bio bi biran iz reda pripadnika druge nacionalne zajednice, odnosno nacionalno neopredeljenih gradjana koji obrazuju skupstinska veca, po redosledu utvrdjenom skupstinskim poslovnikom.

U celom jednom odeljku Nacrta zakona o lokalnoj samoupravi, koji se odnosi na Kosovo, predvidjeno je da u gradu Pristini i u 27 kosmetskih opstina skupstinu cine veca nacionalnosti i veca nacionalno neopredeljenih gradjana.

Veca nacionalnosti bila bi: Vece nacionalnosti Srba i Crnogoraca, Vece nacionalnosti Albanaca i veca drugih nacionalnih zajednica, u skladu sa statutom opstine. Veca drugih nacionalnih zajednica bila bi obrazovana kad na teritoriji opstine zivi najmanje pet odsto pripadnika te nacionalne zajednice. Vece nacionalno neopredeljenih obrazovali bi gradjani koji se nisu nacionalno opredelili i pripadnici nacionalne zajednice koji cine manje od pet odsto stanovnistva na teritoriji opstine.

Kao na nivou Pokrajine, i u opstinama bi skupstine odlucivale na zajednickim sednicama svih veca, s tim sto bi se svako vece izjasnjavalo posebno. I za opstinske skupstine vazila bi ista pravila izbora, rukovodjenja i odlucivanja kao za pokrajinsku.

M. T.

Pokrajinska vlada

Izvrsno vece cinio bi jednak broj predstavnika svake nacionalne zajednice, odnosno nacionalno neopredeljenih gradjana koji obrazuju skupstinska veca. I staresina koji rukovodi radom pokrajinskog organa uprave bio bi biran svake godine iz reda druge nacionalne zajednice, odnosno nacionalno neopredeljenih gradjana. Nacionalni sastav zaposlenih i rukovodilaca u pokrajinskim organima uprave odgovarao bi zastupljenosti pripadnika nacionalnih zajednica, odnosno nacionalno neopredeljenih.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /