cetvrtak, 14. maj 1998.

SAOPSTENJE ROBERTA GELBARDA

Kontakt grupa iduce nedelje

Na sastanku bi trebalo da se u svetlu novog razvoja dogadjaja oko Kosova razmotri situacija i kaznene mere koje je Kontakt grupa do sada preduzela. SAD smatraju da je krajnje vazno da otpocne Gonsalesova misija

"Medjunarodna zajednica je veoma koncentrisana na sve vidove opasnog konflikta na Kosovu, kao i na sira pitanja koja se odnose na ukupni odnos medjunarodne zajednice sa Saveznom Republikom Jugoslavijom (SRJ). Zbog ove ogromne brige, veliki broj medjunarodnih organizacija i grupa aktivno je ukljucen u trazenju resenja za ove probleme.

Nameravamo da ih brzo obavestimo o ovim znacajnim koracima, narocito u svetlu koraka koje su oni preduzeli. Planiramo da preko nasih misija u Njujorku i Becu odmah obavestimo Ujedinjene nacije i Organizaciju za bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS) o detaljima ovog sporazuma, a ja cu se cim to bude moguce, sastati sa zvanicnicima UN i OEBS-a.

Kinkel: Sastanak ovog vikenda

Bon, Beta. - Nemacki ministar inostranih poslova Klaus Kinkel izjavio je juce da ce ovog vikenda biti odrzan sastanak Kontakt grupa na kojem ce se razmatrati najnoviji dogadjaji na Kosovu. Mesto sastanka Kontakt grupe jos nije utvrdjeno, navodi se u saopstenju nemackog Ministarstva inostranih poslova zemalja clanica Kontakt grupe.

Najpre cu, u petak 15. maja, zbog ozbiljnog interesovanja sefova drzava i vlada Grupe osam za Kosovo, na samitu u Birmingemu o ishodu razgovora obavestiti ove drzave. Mi takodje trazimo hitan sastanak Kontakt grupe pocetkom sledece nedelje kako bi se u svetlu novog razvoja dogadjaja razmotrila situacija i mere koje je Kontakt grupa preduzela na ranijim sastancima.

Sjedinjene Drzave su takodje angazovane u hitnim konsultacijama s OEBS-om, narocito s predsedavajucim Geremekom i njegovim licnim predstavnikom Felipeom Gonsalesom. Sjedinjene Drzave i dalje smatraju da je krajnje vazno da otpocne Gonsalesova misija, kako bi se formulisali odgovarajuci nacini putem kojih ce SRJ uci u OEBS i kako ce biti nastavljene dugotrajne misije OEBS-a. Nastavljamo da potpuno podrzavamo Felipea Gonsalesa i njegove napore.

Nadamo se okolnostima koje ce doneti pozitivan zavrsetak ovih razgovora i koje ce, na kraju, dozvoliti Sjedinjenim Drzavama i ostatku medjunarodne zajednice da podrzi potpunu integraciju Savezne Republike Jugoslavije u medjunarodnu zajednicu i u sve njene institucije.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /