cetvrtak, 14. maj 1998.

SAOPSTENJE RICARDA HOLBRUKA

Susret bez ikakvih preduslova

"Zamoljeni smo da objavimo da ce doktor Ibrahim Rugova, lider kosovskih Albanaca, i njegova delegacija, prihvatiti poziv predsednika Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) da se sastanu u Beogradu 15. maja. Susret izmedju predsednika Milosevica i doktora Rugove bice odrzan bez ikakvih preduslova. Cilj ovog sastanka je pocetak dijaloga", kaze se u saopstenju americkog posrednika Ricarda Holbruka. "Predsednik Milosevic i doktor Rugova slozili su se da ce u roku od nedelju dana posle sastanka 15. maja, uslediti serija sastanaka izmedju delegacija obe strane, koji ce se odrzavati najmanje jednom nedeljno. Ovi sastanci ce se odrzavati u Pristini, a mesta ce naizmenicno birati obe strane.

Susret izmedju predsednika Milosevica i doktora Rugove predstavlja samo prvi korak prema politickom resenju za Kosovo. Pohvaljujemo spremnost predsednika Milosevica da preuzme licnu odgovornost u traganju za razresavanjem problema.

Resenjem kosovskog problema moraju se garantovati gradjanska i ljudska prava svih lica i obezbediti opsti prosperitet na osnovu jednakosti svih koji tamo zive. Svi stanovnici ove stare oblasti s bogatom istorijom, imaju pravo da u svojim domovima zive u miru, bez straha ili proganjanja", kaze se na kraju saopstenja.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /