cetvrtak, 14. maj 1998.

AGENCIJA ROJTERS O DELOVANJU I CILJEVIMA OSLOBODILACKE VOJSKE KOSOVA

OVK moze da ugrozi i Rugovu

Oslobodilacka vojska Kosova trazi svoje mesto za pregovarackim stolom i pokazala je da ima dovoljno snage da efektno spreci svaki sporazum koji im neodgovara, smatra analiticar Rojtersa

"Smrtonosna snaga bez
lica": Pripadnik OVK na
punktu u drenickom kraju
na Kosovu
FOTO: Rojters

Pristina, Rojters. - Americke diplomate ne ocekuju da ce takozvana Oslobodilacka vojska Kosova, (OVK) prekinuti svoje akcije sada kada su se Beograd i albanski politicki lideri dogovorili o pocetku pregovora, navodi novinska agencija Rojters u jucerasnjoj analizi. Jedna stvar je jasna: dva meseca sve ucestalijih napada OVK su naterali Beograd i medjunarodnu zajednicu da prekinu dugogodisnji status kvo na Kosovu, gde je Srbija, prema stranim diplomatama, u poslednjoj deceniji postavila evropski rekord u krsenju ljudskih prava. Rojters ocenjuje da aktivnosti OVK prete da ugroze i polozaj albanskog lidera Ibrahima Rugove koji se za nezavisnost Kosova bori mirnim, politickim sredstvima. Predsednik SRJ Slobodan Milosevic mora sada da se zapita moze li Rugova da ubedi kosovske Albance da prihvate bilo kakav drugi sporazum osim nezavisnosti. OVK trazi svoje mesto za pregovarackim stolom i pokazala je da ima dovoljno snage na Kosovu da efektno spreci svaki sporazum koji im ne odgovara.

Agencija Rojters ocenjuje takodje da je OVK “smrtonosna snaga bez lica". Vojni analiticari veruju da ovu organizaciju finansiraju albanske emigrantske zajednice u zapadnoj Evropi, navodi Rojters i dodaje da se ne zna da li OVK ima kontakte sa albanskim opozicionim partijama i licnostima sa Kosova. “Ne znamo da li je OVK grupa jednostavnih boraca za slobodu ili sablasna indoktrinirana grupa poput Crvenih kmera. Da li je tu na delu islamski fundamentalizam? Mi to ne znamo", rekao je jedan zapadni zvanicnik u Pristini koji je trazio da ostane anoniman. Mi znamo da OVK dobija oruzje i municiju preko Albanije, ali ne znamo ko ga i koliko placa", dodao je on.

Vojni analiticari smatraju da jezgro OVK cine bivsi oficiri JNA koji su se vec borili na strani Hrvata i Muslimana u ratovima u Hrvatskoj i Bosni. “Ima i nepotvrdjenih izvestaja prema kojima su neki islamski borci, poznati kao mudzahedini, koji su se borili u Bosni presli na Kosovo", navodi Rojters i dodaje da, ipak, izgleda da vecinu boraca OVK sacinjavaju studenti nezaposleni mladi Albanci koji nemaju vojno iskustvo. Zapadni zvanicnici ocenjuju da Vojska Jugoslavije ni na koji nacin ne moze da zaustavi priliv oruzja i municije na Kosovo preko planinske granice sa Albanijom koja je vec vekovima “svercerski raj", navodi Rojters u svojoj analizi i podseca da su skladista albanske vojske za vreme proslogodisnjih nereda u toj zemlji potpuno opljackana i da je region prepun jeftinog oruzja.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /