cetvrtak, 14. maj 1998.

ZADOVOLJSTVO U VASINGTONU ZBOG PRVOG USPEHA POSREDNICKE MISIJE RICARDA HOLBRUKA I ROBERTA GELBARDA OKO KOSOVA

Najzad - jedan razuman korak

Na vanrednom sastanku Kontakt grupe iduce nedelje bice predlozeno ukidanje nedavno uvedenih sankcija SRJ ukoliko od sutra bude pokrenut dogovoreni proces trazenja mirnog resenja krize na Kosovu

Slobodan Pavlovic
dopisnik “Nase Borbe" iz Vasingtona

Americi su pune ruke velike spoljne politike - Bil Klinton poceo je visednevnu evropsku turneju koja ce kulminirati u Birmingemu godisnjim skupom Grupe 8 (sedam vodecih industrijskih sila plus Rusija), Medlin Olbrajt krenula je u Vasingtonu u jos jedno obradjivanje Netanijahua, ne bi li se pokrenuli sa mrtve tacke izraelski pregovori sa Palestincima - ali se u svoj toj guzvi naslo juce vremena i za Balkan.

Ne bez razloga. Americka administracija primetno je odahnula i - u prvim jucerasnjim reagovanjima - toplo je pozdravila uspeh svojih izaslanika Ricarda Holbruka i Roberta Gelbarda da dovedu sutra za pregovaracki sto Slobodana Milosevica i Ibrahima Rugovu. Predsednik SAD oglasio se iz Potsdama, s upravo zapocete posete Nemackoj, izjavom u kojoj se konstatuje da beogradski susret jugoslovenskog predsednika i vodje kosovskih Albanaca predstavlja “razuman prvi korak u pravcu resavanja jednog vrlo opasnog sukoba koji, ocigledno, ima potencijal da se prosiri na susedne zemlje i destabilizuje balkanski region".

Stejt Department, sa svoje strane, potvrdio je da ce Milosevic i Rugova razgovarati u petak bez prisustva stranog posrednika, kao i da ce se potom pregovori srpske i albanske delegacije o buducem autonomnom statusu Kosova u okviru Jugoslavije nastaviti naizmenicno u Pristini i u Beogradu.

U Vasingtonu je takodje saopsteno da ce Klintonov izaslanik za bivsu Jugoslaviju Robert Gelbard obavestiti pred vikend u Birmingemu samit najrazvijenih zemalja sveta o uspostavljanju trazenog srpsko-albanskog dijaloga. Americka strana je, isto tako, vec pokrenula inicijativu da se iduce nedelje odrzi vanredni sastanak Kontakt grupe na kome che, kako je najavljeno, biti predlozeno ukidanje nedavno uspostavljenih sankcija prema Jugoslaviji (vezanih za zamrzavanje sredstava u inostranstvu i blokiranje stranih investicija), ukoliko od petka bude bio pokrenut dogovoreni proces trazenja mirnog, pregovarackog resenja za krizu na Kosovu.

Americki elektronski mediji, inace, preneli su jucei jedno nepotpisano saopstenje iz Pristine u kome se upozorava da tzv. Oslobodilacka vojska Kosova (OVK) nece prihvatiti Rugovin sporazum sa Holbrukom i Gelbardom ukoliko se sa Milosevicem u Beogradu “ne bude pregovaralo o potpunoj nezavisnosti Kosova". Zasad jedina reakcija Stejt Departmenta na ovo saopstenje moze se naci u nezvanicnoj ovdasnjoj informaciji da ce vodj kosovskih Albanaca Ibrahim Rugova uskoro posetiti Vasington, da bi dobio, kako se ocekuje, i zvanicne americke garancije da ce biti ispostovani svi dogovori oko Kosova za koje se ocekuje da ce eventualno biti postignuti u pregovorima sa srpskom stranom.

“Susret izmedju Milosevica i Rugove predstavlja samo prvi i to mali korak na jednom dugackom i neizvesnom putu. Ogromne razlike izmedju dve strane i dalje su siroke kao sto su i bile. Nijedan strana nije bitnije izmenila svoju poziciju. Kriza na Kosovu moze da eskalira u nesto mnogo gore nego stoje bila Bosna pre Dejtona. U ovom trenutku tesko je reci da li ce sporazum o pregovorima dovesti do smanjenja nasilja", prenosi tim povodom agencija Asosijeted Pres izjavu Ricarda Holbruka, kao upozorenje pred sutrasnji susret Milosevica i Rugove.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /