petak, 15. maj 1998.

PRED DANASNJI SASTANAK LIDERA KOSOVSKIH ALBANACA I PREDSEDNIKA SRJ U BEOGRADU

Raspada se Rugovina pregovaracka "Grupa 15"

Posle Adema Demacija, savetodavno telo Ibrahima Rugove juce napustili Hidejet Hiseni i Bujar Dugoli kao znak protesta zbog pristajanja na razgovore bez posrednika. Smanjene sanse za pravedno resenje krize, ocenio Hiseni. Uz Rugovu u Beograd danas dolaze Mahmut Bakali, Pajazit Nusi, Fehmi Agani i Veton Suroi

Pristina. - U pregovarackom timu kosovskih Albanaca ne samo da duze vreme skripi, nego se grupa vec gotovo raspala. Adem Demaci, jedan od petnaestorice, vec nekoliko dana ovu druzinu naziva G-14, izuzimajuci sebe iz tog drustva, a juce su svoje dalje neucestvovanje objavili Bujar Dugoli iz Nezavisne unije studenata i Hidajet Hiseni, nekadasnji Rugovin prvi saradnik i osnivac Novog demokratskog saveza Kosova.

- Susret predsednika Rugove i predsednika Milosevica u Beogradu, rekao je juce za nas list Hidajet Hiseni, zakazan je mimo bilo kakvih konsultacija, "Grupa 15" nije bila ukljucena u pripreme za takav susret i smatram da je to korak u pogresnom pravcu, odustajanje od naseg konsenzualnog zahteva za direktno angazovanje treceg autorizovanog i autoritativnog faktora, kaze Hiseni.

Nije objavljeno vreme i mesto susreta

Beograd, Pristina, Beta. - Mesto i vreme danasnjeg susreta Slobodana Milosevica i Ibrahima Rugove nije objavljeno. Pretpostavlja se da bi se oni mogli sresti u prepodnevnim satima. Izvori u Pristini su nagovestili da bi do njihovog susreta moglo da dodje u 12 casova u Belom dvoru, ali ta vest nije mogla da bude zvanicno potvrdjena.

Hiseni smatra da je tzv. "Grupa 15" sve vreme ignorisana, da nije bila konsultovana i dovoljno informisana. "Taj susret ce biti bez direktnog stranog prisustva, ili angazovanja i smatram da je to ne samo bilo neophodno, nego je i uslov sine kva non za uspesne i plodotvorne pregovore. Time se na neki nacin stvara pogresan model za pogresan pristup mirotvornom procesu na Kosovu", izjavio je Hiseni.

Bivsi potpredsednik DSK smatra da ce danasnji susret u Beogradu biti odrzan u vreme "kada se u vise medjunarodnih foruma razmatraju konkretne mere za omogucavanje plodotvornog mirovnog procesa na Kosovu cime se otezavaju ti napori. - Taj susret se odrzava i u vreme kada se citava naselja na Kosovu granatiraju, ili se po njima vrsi nevidjen drzavni teror, sto je na neki nacin odricanje od zahteva i medjunarodne Kontakt grupe i ostalih medjunarodnih faktora za smirivanje stanja na Kosovu, za zaustavljanje te represije. Bojim se da se ovim gubi alternativa - nenasilje i kao sto se desilo sa tzv. dogovorom o skolstvu, bojim se da ce se time jos vise komplikovati stanje na Kosovu i da ce se time smanjiti sansa za brzo, mirno, trajno i pravedno resenje ovdasnje krize, rekao je juce Hiseni.

Rugova: Na razgovor idem s mandatom o nezavisnosti Kosova

Pristina, Beta. - Lider kosovskih Albanaca Ibrahim Rugova najavio je juce da na razgovor s jugoslovenskim predsednikom Slobodanom Milosevicem "ide s mandatom o nezavisnosti Republike Kosovo", prenosi Kosovski informativni centar (KIC).

Na pitanje da li je njegova ostavka rezultat i iznenadnog popustanja kosovskih Albanaca, Hiseni je rekao: "Ne mogu to razumeti. Imam utisak da su to koncesije prema beogradskom vrhu, a duboko sam uveren da je to na neki nacin i medvedja usluga i za Srbiju i za srpske interese".

Suroi: Dogovor o pocetku dijaloga

O danasnjem odlasku u Beograd novinare je informisao Veton Suroi, publicista i urednik pristinskog dnevnika na albanskom jeziku "Koha ditore". Suroi, koji je, pored Ibrahima Rugove, Mahmuta Bakalija, Pajazita Nusija i Fehmija Aganija, takodje putnik za Beograd, rekao je da razgovori u glavnom gradu nisu pregovori, vec "dogovor o pocetku pregovora, odnosno o njihovim modalitetima".

Suroi je rekao da ce albanska strana u Beogradu insistirati da se oko resenja krize i razgovora na relaciji Beograd-Pristina-Beograd obavezno ukljuci i treca strana naglasavajuci da medjunarodna zajednica "treba da zna da je ovo znak nase dobre volje". Istovremeno, kaze Suroi, medjunarodna zajednica treba da zna "da zbog nase dobre volje ona ne sme da ublazi mere koje su predvidjene protiv Srbije, odnosno zvanicnog Beograda" i jos jednom naglasio da je rano govoriti o popustanju i ustupcima sa albanske strane.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /