petak, 15. maj 1998.

SKUPSTINA RS USVOJILA EKSPOZE O RADU VLADE

Krajisnik: Vlada vodi pogubnu politiku

Clan Predsednistva BiH iz RS rekao da se "umorio od borbe Srba protiv Srba" i da ce "zamoliti svoju stranku" da ga ne kandiduje za septembarske izbore

Momcilo Krajisnik je, potom, pozvao vladu RS da "prestane s pogubnom politikom", ili da podnese ostavku. On je ocenio da je Vlada nestrucna, da ne postoji ravnomerna zastupljenost kadrova iz cele RS, da deli i razara zemlju, uvodeci je u protektorat, da izmesta institucije i preduzeca, da cenzurise i gusi medije i da je odgovorna za "opsti grabez" za mesta direktora i mesta u upravnim odborima javnih preduzeca. Zatim je dodao da Vlada gazi Ustav i zakone, te da je smenila najbolje vojne i policijske kadrove, posebno ratne i patriotske.

Krajisnik je istakao da njega licno ne interesuje vlast, ali da ce, dok je na funkciji, dosledno zastupati srpske interese. Dodao je da se umorio od borbe Srba protiv Srba i da ce zamoliti svoju stranku da ga za septembarske izbore ne kandiduje ni na jednu funkciju. U opsirnom izlaganju veoma pozitivno je ocenio svoj rad u Predsednistvu BiH, srpskih clanova u Savetu ministara BiH i srpskih poslanika u Predstavnickom domu i Vecu naroda Parlamentarne skupstine BiH, istakavsi da su se svi oni dosledno borili za realizaciju Dejtonskog sporazuma, interesa RS i srpskog naroda.

Krajisnik je naveo da deo medjunarodne zajednice hoce da izvrsi reviziju Dejtona, forsirajuci unitarizaciju BiH i ocenio da je u tome uspela posto je pronasla "domace pomagace". On je dodao da je erozija suvereniteta RS pocela proslogodisnjim "nezakonitim raspustanjem Skupstine od strane predsednice Plavsic". Sadasnje vlasti RS su odgovorne sto se za srpske interese na losiji nacin resio dizajn zajednicke zastave, grba, pasosa, monete, registarskih tablica, smatra Krajisnik.

On je ocenio da medjunarodni kontakti Plavsiceve i premijera Milorada Dodika predstavljaju "mesanje u njegov resor", jer po Dejtonskom sporazumu spoljni poslovi su na nivou BiH, odnosno pripadaju njemu kao clanu Predsednistva BiH. Dodikovu posrednicku misiju u uspostavljanju diplomatskih odnosa izmedju SRJ i BiH ocenio je kao stetnu inicijativu, dok god postoji zahtev BiH da se u Hag optuzi SRJ za agresiju i genocid, sto ukljucuje i ratnu ostetu.

Pre Krajisnikovog izvestaja parlament je odbio inicijativu SDS-a i radikala da se glasa o Memorandumu o Brckom koji su sacinile te dve stranke i koji je ranije dostavljen poslanicima. Takodje nije prosao ni predlog poslanika Stranke nezavisnih socijaldemokrata da se predsedniku Skupstine Draganu Kalinicu izrekne mera upozorenja zbog razvlacenja rada parlamenta.

Dodik poziva Silajdzica na TV duel

U trecem po redu obracanju poslanicima u toku zasedanja, Dodik je, izmedju ostalog, pozvao kopredsedavajuceg Saveta ministara BiH Harisa Silajdzica da u televizijskom duelu razgovaraju o karakteru rata u BiH, povodom Silajdzicevih izjava da su Srbi agresori, te da u BiH nije vodjen gradjanski rat.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /