petak, 15. maj 1998.

DRUGI DAN STAJKA GLADJU KRAGUJEVACKIH “ORUZARA"

Gladovanje do ispunjenja zahteva

Strajkaci nisu trazili pomoc ni od koga, pojedinci zloupotrebljavaju protest radi licne koristi, upozorio je predsednik sindikalne organizacije ZNP. Protest se nastavlja

Kragujevac. - Svi strajkaci gladju danas ce biti pregledani i jedan broj njih ce verovatno morati da odustane od ove vrste protesta. Veliki broj ce, medjutim, nastaviti i sigurno necemo odustati dok nam se ne ispuni ono sto trazimo (martovske zarade, aprilske akontacije i topli obrok za ova dva meseca - prim. Z. R.). Tek posle toga mozemo da razgovaramo i pregovaramo. A sve ovo sto nam se desava posledica je toga sto nije resen status nase fabrike, sto ne znamo sta je sa onih 68 miliona dolara drzavnog duga i sto ne znamo da li i dalje treba da radimo za Vojsku Jugoslavije - naglasio je juce - 15-tog dana protesta i drugog dana strajka gladju kragujevackig “oruzara" - pred gradskom skupstinom predsednik sindikata ZNP Zoran Nedeljkovic Meda.

Otvarajuci protest radnika ZNP na Trgu slobode kod skupstine grada, Nedeljkovic je juce najpre pozdravio sve strajkace gladju (njih 48) u “Namenskoj", a posebno “oruzarke" Vesnu (Milutinovic), Nadu (Savic), Milenu (Miljojkovic) i Milku (Eric) koje su se pridruzile svojim kolegama u protestnom gladovanju. Jedna od njih je, inace, kod kuce ostavila trogodisnje dete.

Predsednik sindikata ZNP je upozorio okupljene, ali i javnost “da ima dusmana koji zloupotrebljavaju ovu radnicku muku, pa su se neki od takvih obratili privatnicima trazeci pomoc za oruzare koji strajkuju gladju". “Mi nikakvu pomoc nismo trazili, a svi oni koji hoce da nam pomognu mogu da donesu pomoc na Palilulski ulaz bez ikakvih posrednika", porucio je celnik oruzarske sindikalne organizacije. Oruzar Bozidar Kostic koji se, iako invalid rada druge kategorije, pridruzio strajku gladju u “Namenskoj" istakao je juce da ce vlast i poslovodstvo ostaviti strajkace gladju da na ovaj nacin protestuju barem 10 do 15 dana. Jer, ako bi im ispunili zahteve za dan ili dva, bio bi to, prema njegovim recima, “negativan primer" za radnike Fabrike automobila, “Romanije",...

- Ogorcen sam na sve rukovodioce u nasoj zemlji koji helikopterima dolaze na Gruzansko jezero da pecaju i kojima se iz helikoptera spustaju gajbe piva. Oni na radnike gledaju kao na nizi stalez. Bez obzira na to kako nas gledaju, ja ih ipak molim da ispune ovo sto trazimo, jer to nije mnogo, da se ova bruka ne bi pronosila po svetu - istakao je juce radnik ZNP Milan Milutinovic i pri tom apelovao na strajkace gladju da prestanu sa ovom vrstom protesta, posto “oni iznad nisu dostojni toga".

Novi protest zakazan je za danas u 11 sati.

Z. Radovanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /