petak, 15. maj 1998.

SPC OBELEZILA 150-GODISNJICU SRPSKOG POKRETA 1848-1849. GODINE

Poziv na cuvanje obraza i casti

Patrijarh Pavle je u Sabornoj crkvi u Sremskim Karlovcima sluzio arhijerejsku liturgiju, posle cega se obratio okupljenom narodu

Sremski Karlovci. - Srpska pravoslavna crkva juce je svecano obelezila 150-godisnjicu Majska skupstine i Srpskog pokreta 1848-1849. godine. Njegova Svetost partijarh Pavle sluzio je u prepunoj Sabornoj crkvi u Sremskim Karlovcima arhijerejsku liturgiju, nakon koje se sa balkona Patrijarsije obratio skup od oko pet hiljada ljudi.

Podsecajuci na zbivanja u smutnom vremenu pre 150 godina, Patrijarh je rekao da su se tada u Sremskim Karlovcima zbivali najkrupniji dogadjaji posle Velike seobe Srba. Izbor mitropolita Rajacica za patrijarha je, po recima danasnjeg partijarha, predstavljao obnavljanje patrijarskog dostojanstva sa kojim su Arsenije III i Arsenije IV zajedno s narodom dosli u ove krajeve.

- Posle Majske skupstine i svog izbora, u nemirima, metezu i sukobima, patrijarh Rajacic je smatrao svojom duznoscu da uputi narodu molbu i savet: “Ne naglite da sto ucinite cega bi se mogli stideti. RAdite sve kao narod slobodan, pametan, zreo i mudar". On je do svoje smrti imao u vidu teznju da se sacuva obraz i narodna prava stecena sa toliko zrtava i ugled Crkve kojoj je bio na celu.

- I nase vreme je puno teskoca, nastavio je Patrijarh, cini nam se jos vecih nego pre 150 godina. Zato treba da su nam na srcu i dusi reci o cuvanju obraza i casti naroda i Crkve kojoj pripadamo. Odnosimo se bratski i hriscanski i medju sobom i prema pripadnicima drugih naroda i vera s kojima zivimo. Zivimo tako da bi daleki potomci o nama mogli reci: “Sve je kod njih sveto i cestiti bilo i Bogu pristupacno".

To je, naglasio je patrijarh SPC gospodin Pavle, poruka i svetog Simeona i svetog Save, osnivaca Hilandara i srpske drazvnosti i duhovnosti. To je i poruka Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, koji je juce zaseda u Sremskim Karlovcima.

M. Ramac

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /