petak, 15. maj 1998.

NASTAVNICI I SARADNICI FILOZOFSKOG FAKULTETA O OSNIVANJU UNIVERZITETSKOG KOMITETA JUL

Zastrasujuca mrznja prema Univerzitetu

Beograd. - Na izbornoj konferenciji Univerzitetskog komiteta JUL, pise u saopstenju nastavnika i saradnika Filozofskog fakulteta, na kojoj je Mira Markovic ponovo izabrana za predsednika Direkcije, Milovan Bojic, jedan od potpredsednika Vlade Srbije, izabran je za predsednika Univerzitetskog komiteta i tom prilikom ovako opravdao osnivanje ovog komiteta:

“Nevidjene politicke podele, mrznja, iskljucivost, konzervativizam, anticivilizacijska i dekadentna pozicija Univerziteta samo su ubrzali nasu zelju i htenje da se kao clanovi JUL organizujemo ne na Univerzitetu, nego kao univerzitetski radnici i studenti i tome se otvoreno suprostavimo".

Nesto kasnije, Bojic o drzavi i Univerzitetu govori kao “najzakletijim neprijateljima". Ovakav izliv mrznje jednog univerzitetskog nastavnika prema celom Univerzitetu tesko je zamisliti, a zastrasujuce je kao javni ispad jednog potpredsednika Vlade.

Ma koliko apsurdan, Bojicev stav utkan je u Predlog novog zakona o Univerzitetu. Po tom predlogu Univerzitet se pretvara u vladino preduzece, rektori i dekani u vladine cinovnike, a nastavnici i saradnici u sluzbenike koje dekani, kao vladini direktori, postavljaju, u nekim slucajevima i uz obaveznu direktnu saglasnost ministra prosvete. Strasno je to sto Univerzitet ovakvim zakonom treba potpuno da izgubi autonomiju, a zastrasujuce sto to u stvari znaci da ce neposredno dopasti ruku ljudi kakvi su Milovan Bojic i njegovi savetodavci, koji prema svom buducem “preduzecu" gaje ovakvu patolosku mrznju, smatraju nastavnici i saradnici Filozofskog fakulteta.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /