petak, 15. maj 1998.

ODLUKOM SAVETA NBJ

Vracene dozvole za rad Slavija banci i JIK banci

Propali pregovori Mitilineosa sa Slavija bankom

Uskoro otvaraju saltere: Slavija banka

Posle visemesecnog spora sa NBJ Slavija banci i JIK banci bice vracene dozvole za rad. Vec danas rukovodstva ove dve banke trebalo bi da dobiju zvanicno obavestenje o odluci Saveta NBJ kojim im se odobrava novi pocetak.

U decembru 1996. godine Slavija banka i JIK banka su u paketu sa jos nekoliko banaka izgubile dozvolu za rada, ali su odmah uputile zalbu na takvu odluku NBJ. Uporedo sa ovim sporom vodjeni su pregovori o njihovom pripajanju Beogradskoj banci koji su nedavno proglaseni neuspesnim, mada su pregovaraci najavili da postoje inostrani investitori koji su zainteresovani za ulaganje u ove dve banke.

Vracanje dozvole za rad Slavija banci, kako nam je juce potvrdio Veljko Skoric, zamenik generalnog direktora, povecava sanse za znacajnu dokapitalizaciju ove banke. Po svemu sudeci dogovor sa partnerom iz Grcke nije postignut, ali, tvrdi Skoric, u svetu postoje i drugi kupci koji imaju interes da ulazu svoj novac u ovu banku. Uskoro se moze ocekivati da banka otvori vrata i za gradjane i da zapocnu poslovi koji su stali zbog oduzimanja dozvole za rad.

Od aprila ove godine racun JIK banke nije u minusu i cim stigne odluka o vracanju dozvole za rad ova banka je spremna za uobicajeno poslovanje. Ocekuje se da racunica o medjusobnim potrazivanjima izmedju NBJ i ove banke budu okoncana, ali je za sada neizvesno, naglasavaju u banci, na koji nacin ce biti nadoknadjena steta prouzrokovana neosnovanom odlukom o oduzimanju dozvole za rad. To bi trebalo da rastumace predstavnici NBJ koji su za danas zakazali konfenerenciju za novinare.

M.V.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /