petak, 15. maj 1998.

PROMOCIJA MAPE “CRTEZI NOVOG SADA", SLIKARA GEORGI JOSIFOVA

Olovkom opevan grad

Akademski slikar Georgi Josifov odabrao je - od blizu 200 fotografija Novog Sada Mise Bukvica - dvadesetak, “oslobodio" ih ljudi i automobila, latio se grafitne olovke i na toniranom papiru, kolornom tehnikom, igrajuci se senkama ovekovecio arhitekturu starog Novog Sada. Od tih crteza je nastala mapa “Crtezi Novog Sada", koja je juce predstavljena javnosti.

- Negujem crtez kao samostalnu disciplinu, koji ravnopravno stoji uz ostale likovne izraze. Novi Sad je tema mog stvaralastva jer je lep i volim ga, a kako moja olovka ne voli modernu arhitekturu, na crtezima je predstavljen iskljucivo stari deo varosi, njegova kitnjasta arhitektura, biber crep, odzaci, dvorista... izneo je Josifov i naglasio da mapa nikad ne bi ugledala svetlost dana da nije podstreka pokojnog Pavla Jankovica Soleta i ogromne energije Zvezdane Tomasevic-Josifov.

- Josifov je opusteo ulice i dao vecnu, vanvremensku nostu svojim delima, veoma vestim, dobrim vodjenjem barokiziranog rukopisa, koji je arabeskom svetlosti i senki dao zivotnost crtezima. On je otrgao nekadasnji Novi Sad od zaborava i nacinio drugacije vidjenje grada od arhitekte Djordja Tabakovica. Ovakav poduhvat je zahtevao hrabrosti i strpljenja jer nije u trendu, ali sam siguran da ce nacin likovnog misljenja Josifova naci svoju publiku i doziveti aplauze - rekao je akademski slikar Dusan Todorovic Dujac.

U realizaciji mape od 15 redova ucestvovalo je vise preduzeca i tiraz od 500 komada je vec rasprodat, a u pripremi je sledeci, koji ce moci da se nadje u knjizarama i galerijama. Mapu je znalacki pripremila i besprekorno odstampala, u godini kada obelezava 25 leta rada, stamparija “Stojkov".

B. Opranovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /