petak, 15. maj 1998.

KO UGROZAVA FRUSKU GORU

Rezervoari za benzin u nacionalnom parku

- Vlasnik firme “Kelvin" u zastitnom pojavu nacionalnog parka Fruska gora uzurpirao je drustveno zemljiste na Paragovu i neovlasceno posekao veci broj starijih stabala u nameri, tvrde mestani Paragova, da na tom mestu sagradi rezervoare za benzin - objavio je juce Nikola Aleksic, direktor Ekoloskog pokreta Novog Sada. Na taj nacin, dodaje Aleksic, istovremeno su prekinuti radovi na lokalnom vodovodu, jer bi cevi trebalo da budu postavljene na teritoriji na kojoj je gospodin Maric, vlasnik “Kelvina", namerio da gradi, a mestani Paragova tvrde da ce porusiti i deo pruge koja, istina, trenutno nema funkciju.

Radovi su, kako je objasnio Aleksic, poceli pre mesec-dva, ali je Republicka inspekcija zaplenila poseceno drvo i zapretila krivicnim prijavama, i sve je do juce stajalo onako kako je tada ostavljeno. Mestani, koji su juce zvali Ekoloski pokret grada, sumnjaju da se ovih dana planira nastavak radova, za koje i dalje ne postoji dozvola, a koji ugrozavaju Nacionalni park.

Ekoloski pokret uputice tim povodom prijavu inspekciji zbog nedozvoljenih radova, direktoru Nacionalnog parka “Fruska gora" zahtev da odgovori sta je u tom preduzecu preduzeto zbog tako “vandalskog ponasanja gospodina Marica", Gradjevinskoj inspekciji da ponovo zabrani bilo kakvu gradnju na tom prostoru, a posebno objekata za industrijsku upotrebu. Istovremeno ce traziti od Ministarstva za zastitu zivotne sredine kadrovsku smenu na celu Nacionalnog parka “Fruska gora" jer, tvrdi Nikola Aleksic, Ekoloski pokret grada ima podatke i dokaze da se taj posed “krcmi", da se stabla seku po potrebi, i na mnoge druge nacine unistava priroda u parku.

D. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /