petak, 15. maj 1998.

DANAS ZASEDA SKUPSTINA CRNE GORE

Rezolucija za spasavanje Kontica

Poslanici duzni da na saveznom nivou postuju odluke republickog parlamenta, izjavio Miodrag Vukovic, potpredsednik crnogorske Vlade

Podgorica. - Predsjednik Skupstine Crne Gore Svetozar Marovic sazvao je drugu sjednicu prvog redovnog zasjedanja Skupstine za danas u devet casova u Podgorici.

Na dnevnom redu naci ce se predlog izmjena i dopuna Zakona o izboru saveznih poslanika u Vijecu republika saveznog parlamenta, Predlog rezolucije o zastiti interesa Republike Crne Gore u vijecu republika Savezne skupstine povodom predloga za glasanje o nepovjerenju Saveznoj vladi koji je inicirala Socijalisticka narodna partija, kao i druga pitanja.

Vlada RCG je utvrdila Predlog zakona o dopuni Zakona o izboru saveznih poslanika u Vijece republika po kome poslaniku prestaje mandat prije isteka vremena na koje je izabran, pored ostalog i ako ne predstavlja Republiku Crnu Goru u skladu sa njenim interesima utvrdjenim Ustavom, zakonima i drugim propisima koje donosi republicki parlament.

Pojasnjavajuci ovaj predlog, potpredsjednik Vlade Crne Gore Miodrag Vukovic rekao je za "Nasu Borbu" da se radi o "vezanom, imperativnom mandatu poslanika proizaslom iz njihovog izbora u republicki parlament i oni su duzni da na saveznom nivou postuju odluku republicke skupstine". Vukovic, pri tom, naglasava da u Ustavu Crne Gore pise da poslanik u Vijecu republika Savezne skupstine predstavlja interese republike, a poslanik u Vijecu gradjana interese gradjana. Stoga se izbor i opoziv poslanika u Vijecu republika mora regulisati posebnim zakonom, sto Crna Gora jos nije uradila, a Srbija jeste.

B. I. Milicic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /