petak, 15. maj 1998.

KAKO SE BIRA RUKOVODSTVO NOVOSADSKOG UNIVERZITETA

Presudjuju komiteti

Na Univerzitetu u Novom Sadu nova bura u casi vode dve nejake partije u pokrajini, SPS i JUL koje su uspele da u svoje redove strpaju zaposlene na ovoj visokoskolskoj ustanovi, ipak snazne da izguraju izbor podobnih za celna mesta, sada se medjusobno bore kojoj ce pripasti rektorska i dekanske toge na fakultetima. Ali, na prvom koraku izbora, koji bi morali da se okoncaju s pocetkom sledece skolske godine, dve stranke uspele su da se dogovore o minimumu zajednickih merila koja im garantuju da ce vrh novosadskog univerziteta uskoro zaigrati na taktove “levo, levlje.."

Iako je zakonom zabranjeno stranacko organizovanje na univerzitetu, Novosadski krase cak dva univerzitetska komiteta saglasna da na fakultetske vrhove, kao i na celo Univerziteta, mogu da sednu ljudi koji bez mrlje na proislosti ispunjavaju tri centralna merila. Prvo, i po redosledu najvaznije, jeste da kandidat mora biti levo orijentisan, potom se trazi politicka podobnost koja se iskljucivo ogleda u negativnom odnosu prema preklanjskim i nedavnim studentskim demonstracijama, i tek na kraju ono o odnosu prema nauci i pedagoskom radu.

Oni koji imaju uvid u vec podebela dosjea kandidata, tvrde da levi blok (u ovom slucaju radikalima se ne dozvoljava ni da pomisle na eventualno “desno" vaspitavanje buducih strucnih i partijskih kadrova), nista ne zeli da prepusti slucaju koji bi eventualno u univerzitetske fotelje doveo strucnjake bez njihovih partijskih knjizica. Na ugrozavanje autonomnog odlucivanja na Univerzitetu u Novom Sadu niko narocito ne obraca paznju jer je trenutna mnogo vaznija kadrovska kombinatorika koja ce pojedinim celnicima dve univerzitetske partije “doneti" toliko zeljene diplome.

Najozbiljniji kandidat trenutno je dr Vojin Kalinic, dekan Ekonomskog fakulteta u Subotici (nije nevazno da su tamo doktorirali Radoman Bozovic i Milutin Stojkovic, magistrirao Bosko Perosevic, a da na diplome cekaju jedan srednjoskolac - Mihalj Kertes i nastavnik matematike Radovan Pankov). Strucni za ekonomska znanja tvrde da su Kalinicevi osnovni kvaliteti svrstani u prva dva merila i da iza njegovog eventualnog izbora ne stoje naucna zvanja i priznanja, te da zbog toga mnogi uglednici Novosadskog univerziteta odustaju od kandidature. Izmedju ostalih i sadasnji rektor dr Olga Hadzic kojoj dva leva univerzitetska komiteta u najveci greh upisuju nedovoljno glasno i jasno ogradjivanje od studentskih demonstracija u zimu 1997. godine.

Ozbiljniji analiticari kao posledicu ovakvih kadrovskih resenja vide nesto mnogo opasnije: nameru leve koalicije (opet o radikalima ni reci) spremnu da potpuno ukine Novosadski univerzitet i pretvori ga u deo Beogradskog. Sve da bi se, navodno, ustedeo novac a u sustini lakse kontrolisali univerzitetski kampusi. Za diplome - problema nece biti.

P. Petrovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /