petak, 15. maj 1998.

FESTIVAL INTERNACIONALNOG ALTERNATIVNOG TEATRA U PODGORICI

Nacin modernog zivota

U prvom delu festivala najzapazenije slovenacke predstave i premijere "Jakvinta - dukljanska kraljica" podgorickog pozorista "Dodest" sledi nastup italijanskih alternativaca

Podgorica. - Predstavom "U samoci pamucnih polja", koja je pocetkom ove nedelje premijerno izvedena na sceni CNP, Slovensko mladinsko gledalisce iz Ljubljane se po drugi put predstavilo podgorickoj publici na Festivalu internacionalnog alternativnog teatra. Komad Bernara Mari Koltesa, u reziji Nika Apera, Slovenci su izveli standardno dobro, pocev od scenografije, kostima, muzike i odlicne glume. Na zalost, jezik je bio prepreka potpunom dozivljaju ovog umetnickog projekta, koji je prikazan pod geslom "globalno pozoriste dodira". To, medjutim, nije umanjilo aplauz crnogorske publike.

"U samoci pamucnih polja" Koltes govori o "dilovanju" kao nacinu modernog zivota, koji se do perverzije razlikuje od oficijelnih pravila ponasanja. Nema ljubavi, ima iskljucivosti, sto neminovno vodi do unistenja. Ako je to slika kraja 20. veka, kako ce izgledati ljudski odnosi na pocetku treceg milenijuma. "Globalni svijet nije prostor da se izgubis u njemu, nego da odgovorno u njemu suzivis: to je svijet dodira, gdje je moguce dodirnuti sve i gdje sve moze dodirnuti tebe", kaze Niko Gorsic, glumac i jedan od umetnickih stubova SMG.

Na pitanje "Nase Borbe", kako se dogodilo da "V samoti bombaznih polj" bude premijerno izvedena u Podgorici s obzirom na jezicke prepreke, Niko Gorsic kaze: "Ja mislim da svako dijete mora imati neke ugodnosti kad se rodi. Vrlo je bitno u kakvim uslovima se rodi. Tako mislim i da svaka predstava mora imati neko posebno mjesto rodjenja. Ja sam izabrao Podgoricu. Meni se cini da ovaj posao, toliko mukotrpan, mora imati neko lijepo mjesto da se porodi, a tu su i prijatelji, sto je vrlo bitno". (Slovenci ce, inace, ovu predstavu videti tek najesen).

Prva polovina festivala protekla je u znaku ulicnog teatra, koji je provokativno delovao cak i na slucajne prolaznike u Ulici slobode. Od do sada vidjenih pozorista na FIAT-u, utisak je da su najzapazenije prosli podgoricki teatar DODEST, sa premijernom predstavom "Jakvinta - dukljanska kraljica", u reziji Slobodana Milatovica, i SMG, sa komadom "Tirza". Drugi deo Festivala obelezice italijanska pozorisna alternativa, koju prati veliki uspeh kod domace publike.

V. Vujic

DODEST u Cankarjevom domu

Podgorica. - Alternativno pozoriste DODEST iz Podgorice predstavice se ljubljanskoj publici koreodramom "Tobelije", na sceni u Cankarjevom domu, 21. i 22. maja. Ovo je prvo gostovanje u Sloveniji jednog teatra iz Crne Gore od vremena raspada bivse Jugoslavije. Reditelj i scenarista ove predstave je Slobodan Milatovic, a koreograf Tamara Vujosevic, koja je i balerina u glavnoj ulozi. "Tobelije" je prica o drevnom crnogorsko-albanskom obicaju u dinarskim krajevima, prema kome zene u familijama bez muskog roda dobrovoljno preuzimaju ulogu oca porodice. One se zavetuju na muskost do kraja zivota. Oblace se u musko odelo i obavljaju sve poslove koji pripadaju muskoj glavi familije. Prema saznanju Crnogoraca, Stanko(a) Cerovic je danas jedina ziva tobelija, koji(a) zivi na Durmitoru.

V. Vujic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /