petak, 15. maj 1998.

PRVI PUT POSLE DEVALVACIJE POCEO DA RASTE STICOVANI I CRNIKURS DINARA

Marka ce se ravnati prema ceni benzina

U poslovnim krugovima sticovana marka dostize vrednost od 6.5 do 6.6 dinara, a ako benzin poskupi kako je najavljeno, veruje se da ce i kurs marke poceti ubrzano da raste

Beograd. - Sticovani kurs marke koji se koristi u poslovnim transakcijama poceo je poslednjih dana blago da raste, prvi put posle devalvacije dinara i sada je izmedju 6.5 i 6.6 dinara. U privrednim krugovima tvrdi se da je rast kursa znak nervoze pred ocekivano poskupljenje benzina, i da je vrlo verovatno da bi posle tog poteza kurs marke ubrzanije poceo da raste i u sticungu i na crnom deviznom trzistu - prema sedam dinara. U ovom trenutku u vecini gradova u Srbiji crni kurs marke poceo je lagano da raste i sada je (kupovni) 6.2, a prodajni izmedju 6.35 i 6.40 dinara za jednu nemacku marku.

U Beogradu se juce kurs vratio na “uobicajenih" 6.1-6.3, a dileri kazu da kurs varira jer je svaki dan ponuda dinara razlicita. “Ipak, u poslednje vreme je generalno povecana kolicina dinara", kaze jedan diler.

Potpredsednik Vlade Srbije izjavio je u sredu da ce biti “ manje korekcije" cene benzina, ali ne o ostalih naftnih derovata. U krugovima naftne industrije ocekuje se da bi benzin mogao da poskupi na sedam dinara po litru.

Mogucnost promene cene nedavno je najavio i Dragan Tomic direktor “Jugopetrola" i Zivko Sokolovacki predsednik Upravnog odobora NIS. Na poslednjem sastanku ovog tela zakljuceno je da ce se “tragati za unutrasnjim rezervama", ali je nagovesteno da se od Vlade Srbije ocekuje da delimicno koriguje cenu, koja je bila utvrdjena istog dana (na sest dinara) kada je devalvirala i nacionalna valuta.

“Tako prikupljeni novac bice usmeren za pokrivanje troskova proizvodjaca jestivog ulja, secera i hleba za sta je na godisnjem nivou potrebno oko 250 miliona dinara" rekao je Seselj.

T. J.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /