petak, 15. maj 1998.

SUKOB SPS - JUL OKO MEDIJA U VOJVODINI

Kertes na celu UO “Dnevnika"

Zivko Skolovacki porazen zbog “situacije na Kosovu" - tvrde izvori naseg lista u pokrajinskom vrhu JUL

Novi Sad. - Direktor Savezne uprave carina i visoki funkcioner SPS Mihalj Kertes izabran je juce za predsednika Upravnog odbora novosadske novinske kuce “Dnevnik". Kertesu je ova funkcija poverena na konstitutivnoj sednici tog tela cije je clanove 7. maja imenovala Skupstina Vojvodine. U Upravnom odboru “Dnevnika" se nalazi i Kertesov saborac u “jogurt revoluciji" u Vojvodini, takodje visoki funkcioner SPS Radovan Pankov.

Imenovanjem Kertesa i Pankova u Upravni odbor, a njihovog coveka Dragana Radevica za glavnog urednika “Dnevnika", Skupstina Vojvodine je onemogucila pokusaj JUL-a da od socijalista preotme kontrolu nad ovim listom “od pokrajinskog znacaja".

Koordinator JUL-a za Vojvodinu Zivko Soklovacki, koji je vodio akciju preotimanja “Dnevnika", porazen je - prema izivorima “Nase Borbe" u pokrajinskom vrhu JUL-a - “zato sto je tako odluceno na nadleznom mestu u Beogradu". Tamo je, navodno, procenjeno da “zbog zaostravanja krize na Kosovu nije zgodno da sada na celo vodeceg vojvodjanskog lista dodju julovci koji previse isticu autonomiju severne pokrajine". Skupstina Vojvodine, u kojoj SPS ima apsolutnu vecinu je - prema istom izvoru - dobila nalog da u takvim okolnostima na kormilo kuce “Dnevnik" imenuje “proverene borce protiv autonomasa", Kertesa i Pankova, a na celo Redakcije njihovog pulena Radevica, uprkos protivljenju velike vecine novinara tog lista.

J. Briza

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /