petak, 15. maj 1998.

DR GASO KNEZEVIC O PREDLOGU CRNOGORSKE VLADE ZA IZMENU ZAKONA O IZBORU SAVEZNIH POSLANIKA

Djukanovic u Milosevicevoj zamci?

Moguce je da ce predsednik Crne Gore, ukoliko se upeca i promeni delegaciju u Vecu republika, biti proglasen razbijacem zemlje, ocenjuje Knezevic

Beograd. - Profesor Pravnog fakulteta i clan Glavnog odbora Gradjanskog saveza Srbije dr Gaso Knezevic smatra da je najnoviji predlog Vlade Crne Gore o dopuni Zakona o izboru saveznih poslanika, koji se tumaci kao pokusaj sprecavanja smene Savezne vlade i njenog premijera Radoja Kontica, “mozda zamka u koju je upao crnogorski predsednik Milo Djukanovic, jer predlog za izglasavanje nepoverenja Saveznoj vladi moze da bude politicka udica Slobodana Milosevica. Moguce je da ce Djukanovic, ukoliko se upeca i promeni delegaciju, biti proglasen razbijacem zemlje, sto on, naravno, nije. Ako je neko razbijac zemlje, onda je to Milosevic. Djukanovic je dosad uspesno odolevao takvim zamkama".

Dr Gaso Knezevic napominje da je novonastalu situaciju u saveznom parlamentu i poteze crnogorske vlasti tesko tumaciti sa pravnog aspekta jer je “pravo kod nas veoma elasticno i malo kosta". On istice da je u pozadini inicijative za izglasavanje nepoverenja premijeru Konticu pokusaj da se vlast Milosevic-Bulatovic stabilizuje na saveznom nivou “jer je vlast u ovoj zemlji kao ptica selica - ide tamo gde je Milosevic. Kontic bi, u tom smislu, bio zamenjen poslusnikom iz Bulatoviceve Socijalisticke narodne partije".

Utvrdjivanje Miloseviceve vlasti na saveznom nivou i istovremeni pokusaj da se Djukanovicu, zbog reakcija na to, “prisije" atribut razbijaca - racionalni su razlozi za predlog o smeni vlade, kaze dr Knezevic i dodaje da se, medjutim, iracionalni razlozi Milosevicevog poteza “mozda kriju u carsijskom saputanju da Kontic nije bio uvek spreman da stane na njegovu stranu i da Milosevic kao autoritarna licnost nije mogao to da podnese".

On dodaje da ta prica, s obzirom na Milosevicev karakter, nije nemoguca. “Na Djukanovicu je da proceni sta je mudro uciniti i verujem da ce se to i dogoditi, jer mislim da se kraj tunela ove zemlje upravo i nalazi u Crnoj Gori", zakljucuje dr Gaso Knezevic.

O. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /