petak, 15. maj 1998.

REAKCIJE OEBS POSLE PREOKRETA U DOGADJAJIMA NA KOSOVU

Geremek: Samo neka se sastanu

Nagadjanja oko Gonsalesove misije. Melisa Fleming: Za povratak SRJ u OEBS potreban konsenzus 43 zemlje clanice

Filip Slavkovic
speicjalni izvestac "Nase Borbe" iz Kelna

Za pokretanje postupka za ulazak Savezne Republike Jugoslavije u Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju jos je rano ali OEBS ne odustaje od daljeg angazovanja u tom delu Balkana, zakljucak koji se moze izvesti iz izjava predstavnika za stampu centrale te organizacije u Becu i ministarstva inostranih poslova Poljske, predsedavajuceg OEBS.

Nakon sto je bivsi americki izaslanik za Balkan Ricard Holbruk saopstio da ce se danas u Beogradu sastati jugoslovenski predsednik Slobodan Milosevic i lider kosovoskih Albanaca Ibrahim Rugova, sadasnji predstavnik Vasingtona za ovaj region Robert Gelbard, rekao je da se Sjedinjene Drzave oko problema Kosova konsultuju sa predsedavajucim OEBS, sefom poljske diplomatije Bronislavom Geremekom i njegovim izaslanikom za Jugoslavijom Felipeom Gonsalesom. Gelbard je naglasio da je ostvarivanje Gonsalesove misije "veoma znacajno" i dodao da je potrebno iznaci "odgovarajuce nacine" za prijem Beograda u OEBS te za povratak misija Organizacije u Jugoslaviju.

Upitan da prokomentarise Gelbardove reci, portparol poljske diplomatije Pavle Dobrovoljski rekao je da OEBS pozdravlja najavljeni pocetak dijaloga ali i da ne odustaje od Gonsalesove misije; i primetio da se u poslednjem pismu ministru Geremeku predsednik Milosevic o angazmanu bivseg spanskog premijera nije bas zadovoljavajuce izjasnio.

Potrebno je najpre stvoriti uslove da dodje do pregovora i da na njima bude neke vrste posrednika, smatra Dobrovoljski, i dodaje da ce do dijaloga doci ako to obe strane zaista hoce, ali da sve sto se sada desava predstavlja tek male korake na pravom putu.

Nadamo se da ce Gonsalesova misija krenuti kak oje i planirani a sa pricama o prijemu SRJ u OEBS treba sacekati, zakljucuje Dobrovoljski.

Problem prijema Beograda u OEBS konkretizovala je Melisa Fleming, njen portparol. SRJ moze biti primljena u OEBS ako se u resavanju tamsnje krize ostvare znacajni koraci - pa, opet, ni tada se o tome ne bi moglo tako lako odluciti, rekla je Flemingova. Ona je podsetila da je za povratak SR Jugoslavije u OEBS potreban konsenzus 43 zemlje clanice pri cemu poseban problem predstavlja zahtev bivsih republika SFRJ da Beograd podnese novu prijavu a ne da mu samo bude ukinuta suspenzija na clanstvo, uvedena pre sest godina.

Inace, kada je prosle sedmice poljski ministar Geremek predsedniku Milosevicu uputio pismo kojim je zahtevao prihvatanje Gonsalesove misije, zvanicna Varsava je saopstila da je, iako to mozda nije tako zvanicno formulisano, logicno ocekivati da bi pozitivan odgovor Beograda otvorio vrata pozitivnim akcijama od strane OEBS.

Jugoslovenska vlada, medjutim, uvek je boravak spanskog politicara u SRJ dovodila iskljucivo u vezu sa povratkom zemlje u medjunarodne institucije. Koliko je to za vlast u Beogradu znacajno pokazuje intenzivna komunikacija sa Sarajevom oko uspostavljanja diplomatskih odnosa i insistiranje, kako tvrde obavesteni izvori, Milosevica da se normalizuju veze sa svim bivsim jugoslvoenskim republikama ne bi li se dobila podrska za povratak u OEBS.

Kako ce se stvari dalje razvijati, ipak, mozda recitije od svih analiza i komentara, govori prva reakcija Bronislava Geremeka na vest da je dogovoren susret Milosevica i Rugove. "Samo neka se sastanu...", kazao je predsedavajuci OEBS.

Predstavnik, ne posrednik

Melisa Fleming je potvrdila da OEBS jos uvek misli da bi predstavnik medjunarodne zajednice bio vazan za kosovski dijalog i istakla da je Organizacija uvek insistirala na prestavniku, ne neophodno i posredniku, koji bi medju dve strane uneo duh poverenja.

Gonsalesova misija, kao i sve druge odluke, pream njenom objasnjenju, cekaju sastanak Kontakt grupe a licni predstavnik predsedavajuceg OEBS za Jugoslaviju u medjuvremenu vec radi i priprema svoj tim za dolazak u Srbiju.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /