subota, 16. maj 1998.

SKUPSTINA REPUBLIKE SRPSKE “PRIMILA K ZNANJU" IZVESTAJ O RADU PREDSTAVNIKA U ORGANIMA BiH

Socijalisti RS: Krajisnik zapalio pozar

Sednica prekinuta, a nastavak najavljen za 20. maj u Banjaluci

Banjaluka, Beta. - Nakon duge i polemicne rasprave koja je trajala do kasno u noc, Skupstina Republike Srpske prekinula je rad, a predsednik parlamenta Dragan Kalinic najavio je nastavak pete sednice za 20. maj u Banjaluci. Jucerasnje zasedanje je zavrseno posto su poslanici “primili k znanju" izvestaj o radu clana Predsednistva BiH RS Momcila Krajisnika, uz zakljucak da “izvestaje o radu predstavnika RS u zajednickim organima BiH smatraju korisnom praksom". Osim Krajisnika, izvestaje o radu podneli su i kopredsedavajuci Saveta ministara BiH Boro Bosic, predsednik Veca naroda Parlamentarne skupstine BiH Momir Tosic i potpredsednik Predstavnickog doma Skupstine BiH Slobodan Bijelic.

Krajisnik je u svom izvestaju optuzio vladu premijera Milorada Dodika da je nestrucna i pozvao je da prestane da vodi pogubnu politiku ili da podnese ostavku. On je pozitivno ocenio svoj rad u Predsednistvu BiH, kao i rad predstavnika RS u Savetu ministara BiH, kao i u Predstavnickom domu i Vecu naroda Parlamentarne skupstine BiH, rekavsi da su “svi oni dosledno borili za realizaciju Dejtonskog sporazuma, interese naroda i RS". Krajisnik je optuzio predsednicu RS Biljanu Plavsic i premijera Dodika da se mesaju u resor vodjenja spoljne politike, koja je prema Dejtonskom sporazumu iskljucivo u njegovoj nadleznosti. Predlog poslanika Stranke nezavisnih socijaldemokrata RS da se predsedniku Skupstine RS Draganu Kalinicu izrekne mera upozorenja zbog “razvlacenja" sednice nije dobio dovoljan broj glasova.

Srpska demokratska stranka (SDS) i radikali podrzali su Krajisnikov izvestaj o radu u zajednickim organima, dok su negodovanje i neslaganje pokazali poslanici Srpskog narodnog saveza (SNS), Socijalisticke partije (SP RS), Stranke nezavisnih socijaldemokrata i Koalicije za celovitu i demokratsku BiH. Poslanici socijalista optuzili su Krajisnika da je zapalio vatru i pozar u RS, da je blokirao sudstvo, bacio na kolena MUP RS, kao i da je kriv za pad 13 krajiskih opstina. Socijalisti su optuzivali Krajisnika i za “umesanost u kriminalne radnje", iznevsi podatak da je prethodna vlada preko dve firme ostetila budzet RS za gotovo 40 miliona maraka. Predstavnici Koalicije za celovitu i demokratsku BiH negativno su ocenili Krajisnikov rad u zajednickim organima BiH.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /