subota, 16. maj 1998.

TERORISTICKE AKCIJE, INCIDENTI I SUKOBI NA KOSOVU I METOHIJI

Napadi na pripadnike MUP, vojsku, lojalne gradjane, uz mnogo nevinih zrtava

Oruzane akcije tzv. OVK posebno intenzivirane od marta meseca, posle pokusaja MUP Srbije da “ocisti" Drenicu. Teroristi upadaju u kuce, kontrolisu puteve, a Vojska Jugoslavije ulazi u obracun sa krijumcarima oruzja na jugoslovensko-ablanskoj granici. U upotrebi za sada najmodernije pesadijsko naoruzanje. Do sredine januara zabelezeno 70 teroristickih akcija, da bi vec u martu taj broj presao cifru od 130 napada. U 46 napada “albanskih terorista" poginulo osam gradjana, podneseno 45 krivicnih prijava protiv NN izvrsilaca. Albanski izvori tvrde da je u akciju MUP u Drenici stradalo vise od stotinu Albanaca. Srbi iz okoline Decana, zastraseni napadima maskiranih pripadnika “OVK", sklanjaju se u manastirske zgrade. Vojska Jugoslavije koncentrise snage na granici prema Albaniji

Za nesto vise od godinu dana u izvestajima Ministarstva unutrasnjih poslova Republike Srbije zabelezeno je vise od stotinu “teroristickih akcija albanskih separatista na Kosovu i Metohiji". Do 12. januara ove godine, takvih akcija, kako su preneli domaci dnevni listovi, bilo je 70, a do 15. marta broj teroristickih akcija popeo se na 130. Od 22. aprila 1996. godine, kada se po prvi put oglasila “Oslobodilacka vojska Kosova" (OVK), nakon napada na Decane, Pec, Stimlje i Kosovsku Mitrovicu, a kada je petoro Srba ubijeno i isto toliko ranjeno, vec je jasno nagovesteno da ce, ukoliko se mirno resenje ne nadje ubrzo, uslediti cesce prebrojavanje zrtava.

Informacija MUP-a Srbije “o teroristickim akcijama siptarskih separatista" kazuje da je u periodu od januara do 4. marta 1998. godine izvedeno 65 teroristickih akcija: na objekte i pripadnike MUP-a 16 (Srbica cetiri, Klina tri, Orahovac i Podujevo po dva, Pristina, Stimlje, Urosevac, Glogovac i Decane po jedan), u kojima je pet pripadnika MUP-a liseno zivota, cetiri su zadobili teske, a jedan lakse telesne povrede. U 11 slucajeva do napada je doslo za vreme obavljanja sluzbene delatnosti (od toga u dva slucaja i na helikopter MUP-a), u cetiri slucaja na stambene objekte i kuce pripadnika Ministarstva, a u jednom slucaju prilikom zaustavljanja privatnih putnickih vozila, od strane maskiranih naoruzanih terorista.

Zabalezeno je i 46 teroristickih napada na gradjane u kojima su osmorica gradjana lisena zivota: Klina - dvojica Srba (koristi se izraz “lica srpske nacionalnosti") i jedan Albanac (“lice siptarske nacionalne manjine"), Glogovac - dvojica Albanaca, Srbica - jedan Srbin i jedan Albanac, Decani - jedan Srbin. Trojica su zadobili teske (Pec - dvojica Srba, Decani - jedan Albanac), a dva lica srpske nacionalnosti i jedan Albanac lake telesne povrede. U tri slucaja teroristicki napadi su izvrseni na ostale objekte (Podujevo, Obilic, Vucitrn) u kojima, sem materijalne stete, nije bilo povredjenih lica.

U ovim akcijama u pojedinim ili grupnim napadima 22 puta teroristi su upotrebili automatsko oruzje, u 13 slucajeva automatsko oruzje i rucne bacace, u po jednom slucaju eksplozivna sredstva, rucne bombe i pistolje. U ostalih 27 slucajeva akcije su izveli uz pretnju upotrebe vatrenog oruzja. Protiv NN izvrsilaca podneto je ukupno 45 krivicnih prijava za krivicno delo terorizma iz clana 125 KZ SRJ.

Pored teroristickih napada, prijavljeno je i 13 slucajeva kada su maskirana naoruzana lica zaustavljala vozila, legitimisala i pretresala putnike i dva slucaja upada ovih lica u kuce i druge objekte iz kojih su oduzimali oruzje.

Napadi na objekte i pripadnike MUP-a

12. januar, oko 00.05 sati, u Stimlju je izvrsen teroristicki napad automatskim oruzjem na stambenu zgradu (bivsu osnovnu skolu) u kojoj stanuju sestorica policajaca sa porodicama. Povredjenih nije bilo.

24. januar, oko 19.50 sati, selo Malisevo, opstina Orahovac, u napadu na patrolu policije OUP Orahovac, SUP u Prizrenu, ranjeni su policajci Bozidar Damjanovic i Zvonko Djordjevic.

24. januar, oko 20.40 sati, selo Grabanica, opstina Klina, izvrsen je teroristicki napad rucnim bacacem na kucu Jagosa Djuricica, policajca OUP Klina, na koju je ispaljen projektil iz sume sa udaljenosti od oko 200 metara. U trenutku eksplozije u kuci se nalazila njegova supruga sa dvoje maloletne dece.

26. januar, oko 20.55 sati, u Urosevcu, u Ulici Danila Kisa u dvoriste porodicne kuce Sinise Marjanovica bacena je eksplozivna naprava. U kuci, u zasebnom dvoristu zivi radnik ORDB u Urosevcu, Rajko Doder, sa suprugom.

27. januar, 12.50 sati, u ataru sela Turicevac, opstina Srbica, vise terorista pucalo je iz raznog pesadijskog naoruzanja na helikopter MUP-a Srbije. Nakon sletanja uoceno je da je helikopter pogodjen u predelu motora.

28. januar, oko 6.20 sati, selo Istinic, opstina Decani, prilikom pretresa kuce Arifa Takisuljaja, radi hapsenja clanova ove porodice, pripadnika ilegalne neprijateljske organizacije, odnosno oduzimanja oruzja koje su ilegalno drzali, braca Haser (1979) i Arben (1980) otvorili su vatru iz automatskog pistolja na dva pripadnika ORDB u Peci i tri pripadnika policije. Policajac Ilija Buric je pogodjen, ali se projektil zadrzao u panciru. Napadaci su liseni slobode, a oruzje koje je pronadjeno oduzeto.

16. februar, oko 22.35 sati, na bezbednosnom punktu u selu Pogradje, opstina Klina, pet-sest NN lica pucalo je iz automatskog oruzja na pripadnike MUP-a.

19. februar, oko 15.30 sati, na magistralnom putu Podujevo-Pristina, kod sela Donje Ljupce, opstina Podujevo, nepoznata lica izvrsila su teroristicki napad na putnicko motorno vozilo u pokretu. Radnik ORDB u Pristini Nebojsa Cvejic (1964) lisen je zivota.

19. februar, oko 20 sati, na putu Djakovica-Klina, kod sela Kramovik, opstina Orahovac, petorica maskiranih naoruzanih lica zaustavilo je putnicko motorno vozilo kojim je upravljao Milenko Kandic, policajac OUP Decani. Nepoznata lica naredila su da izadje iz vozila, a potom njega i Gorana Perisica, iz sela Krstovac fizicki napala. Posle 15 minuta naredili su im da udju u vozilo i da slucaj ne prijavljuju policiji, jer ce ih ubiti.

19. februar, u 15.55 sati, na putu Kosovska Mitrovica-Pec, na mestu “Kec Potok", opstina Srbica, tri maskirana naoruzana lica zaustavila su putnicko motorno vozilo kojim je upravljao Zoran Boskovic, policajac OUP Srbica, i oduzeli mu sluzbeni pistolj.

20. februar, oko 22 sata, selo Berkovo, opstina Klina, nekoliko lica ispalilo je vise hitaca iz automatskog oruzja u pravcu kuce Labuda Zivkovica, policajca OUP Klina. Vatra je ispaljena iz NN vozila koje se velikom brzinom udaljilo u pravcu Kline.

27. februar, oko 21.50 sati, izvrsen napad na pripadnike MUP-a koji su obezbedjivali objekat u kome su smestena prognana lica, u ulici Kralja Petra u Srbici.

28. februar, oko 18.35. sati, automatskim vatrenim oruzjem izvrsen je napad na OUP Srbica.

28. februar, u vremenu od 11.30 do 12.20 sati, na putu u selo Likosane, opstina Glogovac, izvrsena su tri sinhronizovana oruzana teroristicka napada na pripadnike MUP-a. Tom prilikom ubijeni su Miroslav Vujkovic i Goran Radojcic, a tesko ranjeni Pavle Damjanovic i Slavisa Matejic. U toku blokade objekta i prostora iz kojih su vrseni oruzani napadi tesko su ranjeni i policajci Milan Jovanovic i Radoica Ivanovic. Pripadnici MUP ubili su 16 terorista i uhvatili devet lica. Pripadnici MUP u Prizrenu lisili su slobode pet lica, kod kojih je pronadjena veca kolicina oruzja, minsko-eksplozivnih sredstava i druge opreme.

1. mart, oko 21.50 sati, vise NN lica ispalilo je nekoliko rafala u pravcu policijskog odeljenja Krpimej, OUP Podujevo.

4. mart, oko 20.45, u Maticanskoj ulici u Pristini napadnuti su policajci Goran Petkovic i Milija Milosavljevic, koji su obezbedjivali objekat PS.

Napadi na gradjane

4. januar, Slobodan Petrovic (1947) iz sela Djukus, opstina Zitoradje, prijavio je OUP Srbica da su ga 29. decembra 1997. oko 21.20 sati, cetiri NN lica zaustavila kada je iz Srbice pesice krenuo do manastira Devic. Naoruzana lica porucila su mu da “nema vise gde da ide, jer to nije srpska zemlja".

9. januar, oko 21.10 sati, u selu Stepenice, opstina Klina, u dvoristu svoje porodicne kuce ubijen je Djordje Belic (1938).

12. januar, oko 8.45 sati, na seoskom putu u selu Gradica, opstina Glogovac, nepoznata lica lisila su zivota Sejdi Muju (1946), sumara JP “Srbijasume".

13. januar, oko 12.15 sati, u ataru sela Kozica, opstina Srbica, kod TV repetitora, sedmorica maskiranih lica naoruzanih automatskim puskama presrela su Jordana Nincica, lugara DP “Srbijasume", atar u Srbici, oduzeli mu pistolj i zapretili da vise ne sme da dolazi na ovaj teren.

16. januar, oko 17.30 sati, u selu Lausa, opstina Srbica, zaustavljen je “mercedes" nemacke registracije, kojim je upravljao Djavid Salja (1949) iz Pristine. Tri NN lica, maskirana i naoruzana, tukla su ga, optuzivala da ih spijunira i pretila da ce ga streljati.

23. januar, Enver Hoti iz sela Josanica, opstina Klina, prijavio je dezurnoj sluzbi da je na seoskom putu u pravcu sela Bica video “mercedes" u kome se nalazio les muske osobe. Prilikom uvidjaja utvrdjeno je da se radi o Desimiru Vasicu (1948) iz sela Korilje, opstina Zvecan, preduzetniku i clanu Izvrsnog odbora SO Zvecan, koji je ubijen sa 26 metaka.

22. januar, oko 9.10 sati u selu Lausa, opstina Klina, zaustavljen je autobus “Kosmetprevoza". Cetiri naoruzana lica u civilu, sa crnim maskirnim kapama na glavama izvela su Blagoja Nikolica (1952), radnika obezbedjenja u fabrici lovacke municije, iz sela Drsnik, opstina Klina i zadala mu vise udaraca kundacima po glavi i telu.

22. januar, oko 13 sati, u selu Lausa, opstina Srbica, pet naoruzanih maskiranih lica zaustavilo je “jugo" kosovskomitrovacke registracije kojim je upravljala Ljiljana Ilijev (1952) iz Srbice, sa kojom je bila Darinka Azdekovic. Nakon legitimisanja i pretresa, pustili su ih da nastave voznju u pravcu manastira Devic.

22. januar, oko 14.50 sati, u selu Lausa, opstina Srbica, naoruzana maskirana lica zaustavila su vozilo “opel vektra" kosovskomitrovacke registracije kojim je upravljao Dragisa Rakic (1959) iz sela Zupce, opstina Zubin Potok. Rakicu je zapreceno da se ne krece teritorijom “Kosovo Republika", a Albancu koga je povezao kao auto stopera upucene su psovke i pogrdne reci.

22. januar, oko 13.00 sati, u selu Lausa, opstina Srbica, zaustavljen je automobil preduzeca “Kosovo- sirovina" u kojem se nalazio direktor Dragutin Pavicevic sa vozacem Petkom Sarevicem. Lica koja su izvrsila legitimisanje i pretres predstavila su se kao pripadnici OVK.

25. januar, oko 19.30 sati, u selu Turicevac, opstina Srbica, u prodavnicu u kojoj kao cuvar radi Haljim Sahiti, iz sela Gornji Obilic, opstina Srbica, dosla su sedmorica maskiranih lica, naoruzani automatskim puskama, i uz pretnju od Haljima oduzeli lovacku pusku i pistolj (za koju je, kao i druga lica cija se imena navode, imao odobrenje nadleznih organa).

27. januar, oko 11.30 sati u mestu Turicevac, opstina Srbica, dva lica su zaustavila teretno vozilo marke “zastava 640" kraljevacke registracije kojim je upravljao Veroslav Vukojicic iz Raske. Oduzeli su mu licna dokumenta, cekovnu karticu, 500 DEM i rucni sat sa ruke, a nakon toga tukli su ga kundakom automatske puske i gumenom palicom.

27. januar, oko 7.00 sati, u blizini sela Banjica, opstina Glogovac, dva lica u vojnim maskirnim uniformama presrela su Isufa Kukica, iz sela Trstenika koji se nalazio u lovu i nasilno mu oduzeli pusku.

8. februar, oko 22.00 sata u dvoriste kuce Redjepa Ramaja (1950) u selu Trdevac, opstina Glogovac, 10 naoruzanih maskiranih lica uz pretnju je trazilo da im preda lovacku pusku i pistolj koji legalno poseduje, sto je njegov otac Sinan i ucinio. NN lica predstavila su se kao pripadnici OVK.

10. februar, oko 20.00 sati u kucu Ramadana Muljaja, u selu Trstenik, opstina Glogovac, upalo je vise naoruzanih lica, trazeci uz pretnju da im preda pusku, sto je on i ucinio.

10. februar, oko 19.00 sati, u istom selu, isto se dogodilo u kucama Imera,Saliha, Bajrama i Rizaha Kukucija.

12. februar, oko 10.00 sati, u selu Turicevac, opstina Srbica, vozilo kojim je upravljao bugarski drzavljanin Angel Borisov (1963) i u kome su se nalazila jos dva putnika, zaustavila je “lada" bez registarskih oznaka. Iz “lade" je izaslo jedno naoruzano lice, trazeci od Angela da okrenu vozilo i skrenu na sporedni put.

13. februar, oko 7.00 sati, u selu Gornje Obrinje, opstina Glogovac, ubijen je Mustaf Kurtaj (1971), iz istog sela, radnik PTT Srbija, RJ “Glogovac". Vise NN lica sacekalo ga je na autobuskoj stanici u vreme kada je odlazio na posao.

13. februar, oko 22.00 sata, u selu Leskovac, opstina Klina, vise naoruzanih maskiranih lica je u kuci Leka Kucija uz pretnju trazilo da im preda oruzje (dve lovacke puske i pistolj).

13. februar, oko 22.00 sata, u istom selu, oruzje je trazeno od Djerdja Kucija (oduzet mu je pistolj).

13. februar, oko 22.30, u istom selu, oruzje je trazeno od Merdita Prena, koji je posedovao pusku.

13. februar, oko 23.00 sata, u istom selu, oduzeta je puska sinu Kolja Kciraja, Zefu.

13. februar, oko 20.45, u selu Renovac, opstina Klina, maskirana naoruzana lica trazila su pusku od Bibeja Mikelja, koji im je rekao da mu je pusku oduzela policija, nakon cega su poceli da ga tuku pesnicama i nogama po telu.

13. februar, oko 21.00 sat u selu Renovac, opstina Klina, puska je oduzeta Jakaj Marjanu.

16. februar, oko 12.00 sati, u selu Lausa, opstina Srbica, tri naoruzana lica zaustavila su teretno vozilo novopazarske registracije kojim je upravljao Idajet Camic, a u kome se nalazio i suvozac Nusret Alibasic. Nakon legitimisanja dozvolili su im da nastave voznju.

19. februar, oko 16 sati, u selu Vitak, opstina Srbica, pet maskiranih naoruzanih lica zaustavilo je putnicko vozilo kojim je upravljao Goran Tomasevic (1971) i sela Suvo Grlo, a zatim i autobus “Kosovotransa" koji saobraca na liniji Srbica-Suvo Grlo, koji je u medjuvremenu naisao. Putnicima koji se prezivaju Tomasevic, Kovacevic i Jokic naredili su da izadju iz autobusa, postrojili ih i pretili da ce ih “streljati". Posle izvesnog vremena pustili su ih da nastave put.

19. februar, oko 12.30 sati, u prodavnicu “BK-Cupeva" u selu Pogradje, opstina Klina, dosla su dva naoruzana maskirana lica i od vlasnika Rifata Cupajeva (1953) trazili oruzje. Kada im je rekao da nema, jedno lice ga je udarilo boksom u predelu glave, a drugo mu gumenom palicom zadalo vise udaraca po telu. Prilikom odlaska zapretili su mu da ce ga ubiti ako im ne bude predao pusku.

20. februar, oko 13.30 sati, na putu Klina-Srbica, u selu Lausa, opstina Srbica, ubijen je Murat Dajakaj (1960) iz sela Rajkitnica, suvozac u teretnom vozilu kosovskomitrovacke registracije. Vozac Milan Miletic (1945) nije povredjen.

20. februar, oko 16.00 sati, u selu Lausa, opstina Srbica, napadnuto je teretno vozilo prizrenske registracije, pri cemu je lisen zivota Milorad Ristic (1938) iz Djakovice, dok je Zdravko Djuricic (1956) iz Velike Hoce, opstina Orahovac, zadobio lake telesne optuzbe.

20. februar, oko 19 sati, u kucu Haljita Krasnicija iz Gladnog Sela, opstina Glogovac, upala su cetiri naoruzna maskirana lica i oduzela mu pusku.

21. februar, oko 17.45 sati, kod Zemljoradnicke zadruge “Dobra voda", opstina Klina, ubijen je Alija Recaj (1960) iz sela Sicevo, opstina Klina.

22. februar, oko 19 sati, u kucu Berise Hazira u selu Gladno Selo, opstina Glogovac, dosla su dva naoruzana maskirana lica, predstavili se kao OVK i uz pretnju mu oduzeli lovacku pusku.

28. februar, oko 19.10 sati, u selu Donji Ratis, opstina Decani, na kucu Nastadina Culafica izvrsen je teroristicki napad, tromblonskom kumulativnom minom i rafalima iz automatskih pusaka.

28. februar, oko 19.40 sati, u istom selu izvrsen je napad na kucu Cazima Salje.

1. mart, oko 22.15 sati, u selu Erec, opstina Djakovica, izvrsen je oruzani teroristicki napad na kucu Tomislava Lukica (1939), penzionera MUP-a Srbije.

2. mart, oko 1.00 sati, u selu Stepenice, opstina Klina, jedna granata ispaljena je iz rucnog bacaca na kucu Radmile Belic (1944), udovice Djordja Belica, koji je ubijen u teroristickom napadu 9. januara.

2. mart, oko 1.10 sati, u selu Bec, opstina Djakovica, izvrsen je teroristicki napad rucnim bacacem i automatskim vatrenim oruzjem na kuce Blagoja Djakovica, Radisava Mitica i Boska Lakica.

2. mart, oko 1.30 sati, u selu Papracani, opstina Decani, izvrsen je teroristicki napad na kucu Ganija Salje.

2. mart, oko 2.00 sata, u selu Crmjane, opstina Djakovica dve rucne bombe bacene su na kucu Radenka Fatica.

2. mart, oko 2.00 sata, u selu Dolovo, opstina Klina, na kucu Dragoja Garica (1961) ispaljen je jedan projektil iz rucnog bacaca.

2. mart, oko 2.30 sati, u selu Kluz, opstina Klina, u pravcu kuce Dragana Nenadovica ispaljeno je vise hitaca iz automatskog vatrenog oruzja.

2. mart, u 16 sati, u Donjem Ratisu, opstina Decani, napadnut je Slobodan Prascevic (1945) iz Djakovice, prenzionisani komandir PO Rznic, OUP Decani. Prascevic je ubijen dok je upravljao putnickim vozilom u kojem su bili i Igbala Tahiraj, koja je zadobila teze povrede, i njen sin Antun, oboje iz Donjeg Ratisa.

2. mart, oko 22.30, u selu Krusevac, opstina Pec, teroristi su presreli i pretukli Perka Boskovica (1951) i njegovog bratanca Boska Boskovica (1978).

Napadi na ostale objekte

28. januar, oko 20.30 sati u selu Sibovac, opstina Obilic, iz rucnog bacaca ispaljen je projektil na kucu Dragomira Spasica (1930).

19. februar, oko 16.30 sati, u Podujevu, u dvoriste starog Istorijskog arhiva, u kome su smesteni povratnici Slavoljub Tomic (1956) i Bogoljub Biocanin (1954) bacene su dve rucne bombe od kojih je jedna eksplodirala.

3. mart, oko 2.40 sati, izvrsen je teroristicki napad na prijavnicu Kazneno-popravnog zavoda “Smrekovnica", opstina Vucitrn; sa udaljenosti od oko 100 metara pucali su iz automatskog vatrenog oruzja. Zabelezeno je 12 slucajeva zaustavljanja vozila i legitimisanja i pretresa putnika i gradjana od strane maskiranih naoruzanih lica na putevima AP Kosovo i Metohija, zatim dva slucaja upada maskiranih naoruzanih lica u kuce, prodavnice i druge objekte i jedan slucaj postavljanja barikade na pruzi Pec Kosovo Polje (29. januara, oko 17.53, kod sela Banjica, voz je naleteo na barikadu sacinjenu od cetiri sine duzine dva metra). Zbivanja u predelu Drenice gde je posle serije napada na policiju i gradjane usledila energicna akcija MUP-a Srbije i likvidirano jezgro siptarskih terorista.

28. februar, 12.30 sati, selo Likosane, teoristi iz zasede otvaraju vatru iz automatskog oruzja na vozilo MUP-a. Nekoliko kilometara ispred prve zasede napali su pojacanje MUP-a. Dvojica policaja su ubijeni a dvojica ranjeni. Oko 14 sati stizu pripadnici posebnih jedinica MUP-a i izvlace ranjene policajce i daju se u poteru za teroristima. Teroristi se posle akcije povlace u pravcu Gladnog Sela i otvaraju vatru na pripadnike MUP-a. Tu su ubijena trojica terostista, a trojica su ranjena. Obracun se nastavlja kod sela Gradice. U sumrak, teroristi napadaju pripadnike MUP-a. Zarobljena su trojica naoruzanih i maskiranih Albanaca, a poginulo ih je petoro. U selu Vrbovac otkriveno je vozilo koje je doturalo oruzje i municiju teroristima sa oznakom “humanitarna pomoc". Teroristi su uhapseni.

28. februar/1. mart, noc, borbe traju do duboko u noc. Jedan policajac je ranjen i kasnije preminuo. Na helikopter MUP-a teroristi pucaju iz “zolje" i automatskog oruzja. Jedan policajac je poginuo, a jedan je ranjen.

1. mart, policija rasteruje bandu prema selu Poljance. Sporadicna pucnjava odbeglih terorista.

5. mart, u cik zore, selo Lausa, grupa terorista napada patrolu MUP-a. Ranjena su dva policajca. Sukob se siri ka Donjem i Gornjem Prekazu. Evakuisani su zene, deca i starci. Teroristi su razbijeni u manje grupe, noseci mrtve i povredjene u okolne sume. Gornje i Donje Prekaze, poginula su dvojica, ranjena cetvorica policajaca.

6. mart, Donje Prekaze, ubijen vodja terorista Adem Jasari (43) i Redzep Seljani (29), koji su u odsustvu osudjeni na zatvorsku kaznu od 20 godina.

6. mart, u selu Josanica, teroristi su napali patrolu MUP-a.

U izvestajima objavljivanim kasnije, u dnevnim novinama, koje su imale svoje izvestace ili se pozivale na agencije, zabelezeni su brojni drugi teroristicki napadi, incidenti i sukobi. Ova dokumentacija svakako je manje precizna i detaljna od sredjenih podataka MUP-a Srbije.

6. april, na magistralnom putu Malisevo-Orahovac, pronadjena su tela cetiri kosovska Albanca. Dan kasnije dnevni listovi objavljuju da su identifikovani vlasnik benzinske pumpe “Naser petrol" u Kijevu Salji Berisa, njegov brat Bajram Berisa i sumari - otac i sin koji se prezivaju Zogaj. Mediji jos navode da su se ubijeni nedavno u javnom pismu ogradili od albanskog terorizma i separatizma i podrzali Deklaraciju predsednika Srbije Milana Milutinovica o resavanju problema na Kosovu i Metohiji i da je verovatno to razlog zbog kojeg su ubijeni. Kosovski informativni centar (KIC), blizak Demokratskom savezu Kosova (DSK), javio je 6. aprila popodne da su na ulasku u Orahovac, zapadno od Djakovice pronadjena tela sest neidentifikovanih osoba.

19. april, pristinski Medija centar (MC) Udruzenja novinara Srbije, saopstio je da je pola sata posle ponoci, na putu Urosevac-Gnjilane, kod raskrsnice prema Novom Selu, zaustavljen autobus primatne firme Fati komerc, koji je prevozio putnike iz Austrije. Isti izvor prenosi tvrdnje putnika da im je pet naoruzanih osoba obucenih u maskirne uniforme naredilo da izadju iz autobusa i da legnu na asfalt i da su im, posle pretresa, oduzeli devize u vrednosti od deset hiljada maraka. Iste veceri, sat ranije, napadaci su pokusali da zaustave putnicki automobil urosevacke registracije u kojem su bili Srbin i Albanac. Automobil je pogodjen jednim metkom, a putnici nisu povredjeni.

19. april, Braca Mijat i Dragoslav Stojanovic iz sela Dubrave kod Decana i Veselin Stikovic iz sela Ljubovda izjavili su ageniciji Beta da ih je 18. aprila otela i pretukla grupa Albanaca, njihove komsije iz sela Dubrava i Glodjane. Oni su krenuli iz Decana, gde su izbegli, da iz svojih kuca u Dubravi uzmu seno za stoku koju su smestili u stale manastira Visoki Decani. U grupi koja ih je presrela bilo je oko 20 naoruzanih Albanaca, koji su ih fizicki maltretirali, a zatim “odveli u stab OVK".

20. april, MC iz Pristine saopstio je da su se zitelji srpskog naselja Babaloc, nadomak Decana, dan ranije popodne vratili kucama. Sve srpske porodice, njih 123, tokom prepodneva su izbegle u obliznje Decane, posto su prethodne noci nepoznati napadaci automatskim puskama i rucnim bacacima gadjali njihove kuce. U naselju Babaloc bile su srpske izbeglice koje su 1990. godine napustile Albaniju.

20. april, MC iz pristine, pozivajuci se na vise izvora sa terena, javio je da je na podrucju decanskih sela na granici prema Albaniji primeceno kretanje grupa naoruzanih Albanaca. Prema nezvanicnim informacijama, naoruzani kosovski Albanci se grupisu u selu Glodjani, nedaleko od Decana.

20. april, Kosovski informativni centar (KIC), blizak Rugovinom Demokratskom savezu Kosova (DSK) saopstio je da na podrucju Decana vlada “dramaticna situacija". KIC je preneo izjavu potpredsednika DSK Sali Cacaja da se “vec nekoliko dana srpski vojnici koncentrisu na jednom brdu nadomak Decana".

22. april, u blizini sela Babaloc doslo je do vatrenog okrsaja izmedju srbijanske policije i etnickih Albanaca, javio je novinar agencije AFP. Pucnjava se cula iz pravca policijskog kontrolnog punkta koji se nalazi na 300 metara dugom putu izmedju izbeglickog kampa u kojem se kriju srpske porodice i samog sela, naseljenog etnickim Albancima.

22. april, agencija Beta javila je da su sve srpske porodice u Decanima sklonile zene i decu u druge opstine, pozivajuci se na izjave Srba smestenih u bungalovima decjeg odmaralista u Decanima. KIC javio je o “veoma napetom stanju" u selima djakovicke opstine u pogranicnom podrucju sa Albanijom, odakle je pocelo da se sklanja albansko stanovnistvo. Oko Decana i Djakovice pojacavaju se policijske snage, a na putu Kosovska Mitrovica-Srbica, kod mesta gde se skrece za Donji Prekaz, uklonjen je policijski punkt na kojem je od pocetka marta bilo dvadesetak policajaca i skloniste od dzakova. Uklonjen je i punkt kod samog Donjeg Prekaza iz pravca Glogovca. Izvori Bete navode da su kroz Decane prosle “vece kolone vozila VJ put Djakovice", a da su “neki delovi VJ zadrzani u Decanima na mestima gde nikada nisu bili". Izvori DSK u Djakovici na koje se poziva KIC javili su da su prema pogranicnim selima “krenule jake snage jugoslovenske vojske" i da je “jedan deo vojnih snaga razmesten u zgradi Duvanskog kombinata ’Virdjinia’ u Ponosevcu" dok je “drugi nastavio prema selima Kosare, Botusa i drugim selima koja se nalaze na dva do cetiri kilometra od albanske granice".

22. april, beogradski mediji javili su da su da su prethodne veceri u selu Crmljane kod Decana na kuce Fatica i Babovica oko 20.30 casova “naoruzane bande siptarskih terorista otvarale vatru".

30. april, prema informacijama MUP-a Srbije, u napadu na pripadnike MUP-a na putu Suva Reka-Stimlje, poginuo je policajac Sasa Jovanovic.

1. maj, u selu Vojnik u opstini Srbica, kako je saopstio KIC, ubijena su ubijena tri clana porodice Gasi, a troje ranjeno “od granata srpskih snaga".

4. maj, agencija FoNet je prenela informaciju Rojtersa, koji se pozvao na policijske izvore, da je srpska policija okruzila vise od 200 albanskih separatista koji napadaju selo Ponosevac. Puscana i minobacacka paljba cule su se oko sela u blizini granice sa Albanijom u borbama koje se vode vec drugi dan. Novinare koji su stigli do obliznjeg sela Junik vratila je tesko naoruzana srpska policija koja je rekla da albanski teroristi pucaju na svako vozilo koje pokusa da se domogne Ponosevca. Policijski oficir na kontrolnom punktu u blizini Junika izjavio je da je “mnogo mrtvih i ranjenih (kosovskih Albanaca), ali nemamo nacina da stignemo do njih, jer teroristi pucaju na sve i svakoga".

5. maj, grupa maskiranih naoruzanih ljudi proterala je iz sela Lugadzija kod Kline Aleksandra Cvetkovica i njegovu suprugu, koji su tamo bili jedini srpski stanovnici, saopstio je MC.

6. maj, iza ponoci, prilikom napada na policijsku patrolu u centru Kosovske Mitrovice, ubijen je policajac Milovan Nikolic (24) iz Leposavica, a tesko su ranjeni policajci Darko Ivaz i Jovica Jovic, saopstio je pristinski Medija centar. U obracunu je poginuo i jedan od napadaca.

7. maj, ogranak DSK Decana ostro je reagovao “povodom dezinformacija drzavnih medija Srbije o okolnostima i motivima ubistva dvojice staraca Hajdara Kucija i Bek Cacaja koji su predstavljeni kao lojalni gradjani “drzave Srbije". Prema DSK “postoje svedoci" koji su u blizini mesta zlocina “videli civilna lica koja su verovatno izvrsila ubistvo".

7. maj, radnik Elektrodistribucije Vehbija Mustafa poginuo je kada je na kombi Elektrokosmeta otvorena vatra iz automatskog oruzja, saopstio je MC. Isti izvor navodi da su u napadu, koji se dogodio oko 18.20 sati ranjeni Bosko Vlahovic, Esad Muminovic i Miso Mijovic, takodje radnici Elektrodistribucije, dok je tesko ranjen Dragan Djurisic, radnik sumskog gazdinstva koji se nalazio u ovom vozilu.

11. maj, na putu Radisevo-Rudnik (opstina Srbica) nepoznati napadaci su 11. maja ujutro tesko ranili Dragisu, Dragceta i Ilinku Deverdzic, u vreme kada su iz sela posli na posao. Oko 7.00 sati na putu Pristina- Pec kod mesta Careva cesma jaka vatra otvorena je iz automatskog oruzja na kolonu policijskih automobila. Put je peti dan zatvoren za saobracaj zbog sukoba koji su tokom vikenda po pravilu izbijali kasno predvece i rano ujutro.

Pripremila: Ljilja Gogic

Granicni incidenti

Tokom prosle godine, kako prenose domaci listovi, zabelezen je 121 granicni incident, od toga 92 na granici s Albanijom. Od pocetka godine, na toj granici, zabelezeno je nekoliko teskih incidenata. 16. april, Informativna sluzba Trece armije Vojske Jugoslavije saopstila je da je pri pokusaju prelaska drzavne granice grupa naoruzanih lica sa teritorije Republike Albanije doslo do granicnog incidenta, u kojem su pripadnici granicnih jedinica VJ razbili teroritisticku grupu i zaplenili vecu kolicinu oruzja, municije i druge teroristicke opreme koja je prenosena na sedam tovarnih kola. Incident se dogodio oko 2.00 sata, na delu drzavne granice u predelu Junickih planina, u rejonu opstine Djakovica. SRJ je istog dana ulozila protest otpravniku poslova ambasade Republike Albanije u Beogradu Florijanu Novi.

20. april, Generalstab VJ saopstio je da je sprecen ilegalni prelazak jos jedne grupe terorista iz Albanije u SRJ, a na mestu incidenta pronadjena je izvesna kolicina naoruzanja i vojne opreme. Prema saopstenju, u rejonu karaule “Morina" kod granicnog kamena C-4/5 granicna patrola VJ je 19. aprila rano ujutro otkrila pet lica u pokusaju ilegalnog prelaska granice. Granicari VJ uzvratili su na otvorenu vatru, nakon cega je grupa razbijena i pobegla u Albaniju.

Albanske pogranicne vlasti na granicnom prelazu Morina prema SRJ izjavili su agenciji Beta da proteklih dana na tom podrucju nije bilo nikakvih incidenata.

24. april, u rejonu karaule “Kosare" 22. i 23. aprila nekoliko puta su napadnuti granicni organi i jedinice VJ, a u dva sukoba ubijeno je 23 terorista, saopstila je Informativna sluzba Generalstaba VJ. Medju pripadnicima VJ nije bilo zrtava. U saopstenju se navodi da su granicari VJ 23. aprila oko 5.45 sati otkrili i sprecili ubacivanje grupe od oko 200 naoruzanih terorista iz Albanije u SR Jugoslaviju. U incidentu je likvidirano 16 terorista, dva su uhvacena, a zaplenjena je veca kolicina oruzja, municije i vojne opreme. Medju poginulim teroristima je i oficir bivse JNA Naim Maljoku. Oko 9.30 sati 22. aprila grupa od 20 do 30 terorista otvorila je vatru iz automatskog oruzja na jedinicu VJ, koja je u rejonu Radonjickog jezera u opstini Djakovica sprovodila terensku obuku, na sta su pripadnici VJ odgovorili i naterali napadace da se povuku. Sutradan, 23. aprila, u 6.45 sati grupa od 60 do 70 albanskih terorista napala je istu jedinicu, na sta su pripadnici VJ odgovorili i likvidirali sedam terorista.

2. i 3. maj, Informativna sluzba Komande Trece armije VJ saopstila je da su se na juznoj padini planine Pastrik dogodila dva granicna incidenta u kojima nije bilo poginulih i povredjenih pripadnika VJ.

7. maj, na jugoslovensko-albanskoj granici, na obroncima planine Bogicevac, ubijen je pripadnik VJ Djula Dorin, saopstila je IS Druge armije VJ u Podgorici. Dorin, iz garnizona Plav u Crnoj Gori, ubijen je u napadu terorista na granicnu patrolu VJ u rejonu karaule Bogicevac. Na odsluzenje vojnog roka dosao je decembra prosle godine iz Banatskog Novog Sela. Napad terorista dogodio se oko 11 sati, na oko 1.200 metara u dubini jugoslovenske teritorije. Vojnici su odgovorili na napad, “ubili jednog teroristu, a nekoliko njih ranili".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /