subota, 16. maj 1998.

SMANJENE MARZE UGROZAVAJU VELEDROGERIJE

Najgora snabdevenost lekovima u poslednjih deset godina

Beograd. - Najnovija odluka Savezne vlade, kojom se prodajne marze veledrogerijama smanjuju sa osam na sest posto, ozbiljno ugrozava promet lekova i preti gasenjem tih firmi. Upravo zbog toga, njihovi predstavnici su na jucerasnjoj sednici grupacije veledrogerija pri Privrednoj komori Jugoslavije, zahtevali preispitivanje odluke, trzisno formiranje cena, a kao moguce resenje finansiranja lekova uvodjenje participacije za odredjene vrste ili strozu kontrolu naplate doprinosa.

Trenutna snabdevenost trzista lekovima je najgora u prethodnih 10 godine i ima trend pogorsanja. Tako je promet lekova u 97 u odnosu na 96 godinu bio manji za 14 miliona dinara. Uzrok takvog stanja pre svega lezi u nemogucnosti Fonda da ispuni svoje obaveze prema veledrogerijama i fabrikama lekova. “Planirani dotok sredstava u Fond je za ovu godinu osam milijardi dinara, a prema trenutnom mesecnom prilivu ta suma moze da iznosi oko pet milijardi", kaze Nebojsa Milanovic, predsednik grupacije i direktor “Vetproma". Predstavnicima veledrogerija rekli su u Fondu da je njihov prioritet isplata dohodaka toplih obroka zaposlenima u zdravstvu.

“Ukoliko ovakve marze ostanu, veledrogerije ce pojesti sami sebe za 10 meseci", tvrdi Milanovic. Inace trenutna dugovanja Fonda veledrogerijama iznose oko 268 miliona dinara.

Istaknut je tezak polozaj apoteka kojima je marza smanjena sa 20 na 10 odsto i kojima pod tim uslovima preti gasenje.

R. R.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /